Papa je Franjo uputio poruku glavnom rabinu rimske zajednice Riccardu Di Segniju i čestitao mu židovsku Pashu, koja se jučer slavila. Svemogući, koji je oslobodio narod od egipatskog ropstva da ga vodi u Obećanu zemlju – stoji u Papinoj poruci – neka vas i nadalje oslobađa od svakoga zla i neka vas prati njegov blagoslov.

Molim vas da molite za mene – nastavio je Papa – a ja jamčim svoju molitvu za vas, ufajući se da se mogu pozvati na veze poštivanja i uzajamnoga prijateljstva. Papa je Franjo u poruci ponovo zahvalio rabinu Di Segniju što je svojom nazočnošću i drugih uglednih predstavnika židovske zajednice uveličao slavlje za početak njegove papinske službe.

Rabin je Di Segni – kako je priopćeno na web-stranici rimske židovske zajednice – sa zadovoljstvom primio papinu čestitku i zahvalit će mu sljedećih sati, čestitajući papi Franji kršćanski Uskrs.

Rabin Abraham Skorka, Papin prijatelj i rektor židovskog sjemeništa u Buenos Airesu, 20. ožujka objavio je članak u ‘El Mundu’ u kojem govori o novoizabranom papi Franji. Članak je, preveden na talijanski, 21. objavljen u vatikanskom dnevniku ‘L’Osservatore Romano’.

Nije lako potisnuti stid i poniznost i pripovijedati svima o našem intimnom prijateljstvu, ali neke okolnosti zaslužuju da se to učini. Svijet istražuje o papi Franji, a budući da ga dobro poznajem, osjećam se dužnim iznijeti svjedočanstvo o njegovoj osobi – piše rabin Skorka govoreći o papi Franji.

Njegov je govor jednostavan i vrlo dubok. On je čovjek duboke vjere, a smatra, poput proroka, da se štuje Boga jedino poštivanjem i čašćenjem bližnjega. Uvijek je pokazao posebnu skrb prema potrebnima, siromašnima, prezrenima i poniženim u društvu – svjedoči rabin dodajući:
Razvio je izvanrednu empatičku sposobnost, jednostavnost i poniznost. U njemu nema ni truna dvoličnosti, a smatra da se iskrenim dijalogom ima ostvariti duboko zbližavanje između Židova i kršćana, u kojem jedni i drugu produbljuju svoje korijene, a ne teološkim polemikama, kako je bilo u prošlosti. Jedna i druga strana imaju promicati najiskrenije vidike vlastitih tradicija i vjere te se zajedno boriti za pravednost i za mir.

Za papu Franju Židovi su „starija braća u vjeri“, on tako i shvaća postojeći odnos između članova dviju vjera. Papa Franjo istražuje putove za zbližavanje kršćanskih vjeroispovijesti a njegov je dijalog iskren sa svim religijama. Mrzio je tvrdoglavo promišljanje jer dijalog podrazumijeva poznavanje drugoga i nastojanje da te drugi upozna. Kada se uspostavi dijalog, onda je izazov zajedno ostvariti planove za izgradnju bolje stvarnosti – piše rabin dodajući:
Posljednje tri godine barem smo se jednom viđali mjesečno – tvrdi rabin. Zajedno smo 2010. godine napisali knjigu „Na nebu i na zemlji“ koja donosi naše razgovore o najrazličitijim temama: o Bogu, đavlu, ateistima, smrti, eutanaziji, pobačaju, rastavi braka, i o svemu s čim se čovjek sučeljava. Zajedno smo između 2011. i 2012. godine osmislili i televizijski program. Uvijek me je iznenađivao gestom koja bi dirnula moje srce. Kad mi je telefonirao, upitao sam ga sjeća li se teme koju smo kanili pripremiti za sljedeći televizijski program, a on je bez oklijevanja odgovorio: „Da, prijateljstvo“ piše rabin zaključujući članak.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, požeški biskup Antun Škovčević, te predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog Hrvatske biskupske konferencije biskup Vlado Košić hrvatskim židovskim vjernicima čestitali su Pesah, prenosi Ika. (rv/bitno.net)