Na redovitom brifingu s novinarima akreditiranima pri Tiskovnome uredu za praćenje izbora novoga pape, predstojnik Tiskovnoga ureda Svete Stolice o. Frederico Lombardi sažeo je Papine aktivnostit posljednjih dana, posebno se osvrnuvši na njegovu prvu misu i govor upućen kardinalima. Također je rekao kako je Papa slavio misu s nekolicinom kardinala u petak ujutro u Domu sv. Marte i propovijedao bez napisanoga teksta. Potvrdio je i da je papa Franjo telefonski razgovarao s apostolskim nuncijem u Argentini mons. Emilom Paulom Tscherrigom zamolivši ga da poruči vjernicima u Argentini da ne dolaze na misu ustoličenja, nego da novac koji bi dali za put daruju potrebitima. O. Lombardi je posvjedočio i veliku radost koju je izbor nadbiskupa Buenos Airesa za Papu izvao u Argentini i cijeloj Latinskoj Americi te dao novi zamah životu tamošnje Crkve.

Istodobno je predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice odlučno odbacio optužbe koje su se u nekim medijima pojavile protiv Pape vezano za njegovo navodno djelovanje kao isusovačkog provincijala za vrijeme diktature u Argentini. Kampanja protiv kardinala Bergoglia dobro je poznata, a povedena je prije više godina. Provodila ju je jedna publikacija poznata po kampanjama koje su ponekad bile klevetničke i uvredljive. Protucrkvena pozadina te kampanje, kao i drugih optužbi protiv Bergoglia, poznata je i očita – istaknuo je o. Lombardi. Optužbe spadaju u korištenje povijesno-socioloških analiza diktatorskoga doba, koje su godinama obavljali čimbenici protucrkvene ljevice kako bi napadali Crkvu, te se odlučno odbacuju, istaknuo je o. Lombardi a prenosi Radio Vatikan.

Najavljujući aktivnosti pape Franje idućih dana, o. Lombardi je rekao da će Papa doći u posjed svoje katedrale – bazilike Sv. Ivana Lateranskog tek nakon Uskrsa, pa će misa Večere Gospodnje biti slavljena u bazilici Sv. Petra. (ika/bitno.net)

Lajkajte facebook stranicu pape Franje: