Valja se jasnom i mudrom strategijom boriti protiv nečijih zakulisnih igara čija je svrha unijeti pomutnju u Crkvu – ustvrdio je pater Lombardi, govoreći o nedavnim medijskim pokušajima kojima se napadalo crkvene uglednike i ustanove, a čak se pisalo o navodnoj uroti protiv Pape.

Lombardi

Najbolji odgovor na takve napade jest mirnoća i transparentnost, ustvrdio je pater Lombardi. Pater Lombardi nije zanijekao izvornost objavljenih dokumenata, ali je istaknuo da je svrha objavljivanja povjerljivih dokumenata stvoriti pomutnju i zaprepaštenje te prikazati u negativnom svjetlu Vatikan, Upravu crkve i samu Crkvu. Pater Lombardi zamjera obavijesnim djelatnicima koji su, ne razlikujući narav dokumenata ni vatikanskih ureda, kanili oblatiti Vatikan i Crkvu, a razvidno je da je priča o uroti protiv Pape bulažnjenje i ludost koja ne zaslužuje nikakav komentar – kazao je pater Lombardi i dodao:
Žalosna je činjenice da se iz Vatikana zlonamjerno iznose dokumenti s ciljem stvaranja pomutnje, a odgovoran je ne samo onaj tko ih iznosi nego i onaj tko se zlonamjerno služi dokumentima. Moramo ustrajati i oduprijeti se vrtlogu smutnje, sačuvati prisebnost, svjesni da oštri napadi na Crkvu potvrđuju valjanost i važnost crkvenoga djelovanja – primijetio je pater Lombardi dodajući:
Na žestoke napade na Crkvu zbog zlostavljanja maloljetnika, odgovorilo se dubokom i dalekosežnom obnovom. Kad se shvatila ozbiljnost stanja, razvijena je strategija izlječenja, obnove i prevencije na dobrobit svekolikog društva. A također je poznato da je u tijeku ozbiljan napor da se jamči transparentnost djelovanja vatikanskih ustanova. Usvojeni su novi propisi sukladni s međunarodnim normama za borbu protiv pranja novca. Razvidno je dakle da se varaju i da griješe svi koji misle da će obeshrabriti Papu – zaključio je pater Lombardi.(rv/bitno.net)