Prošli je Božić za Benedikta XVI. bio prvi Božić bez brata Georga, iako se na neki način osjećala njegova prisutnost – rekao je u razgovoru za Vatican News nadbiskup Georg Gänswein, pročelnik Papinskoga doma i osobni tajnik Pape emeritusa, upravo na dan kada je Joseph Ratzinger cijepljen protiv koronavirusa u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu.

Prisutnost brata Benedikta XVI. tijekom božićnih blagdana – prvih nakon njegova preminuća – na neki se način osjećala. Više puta smo, naime, osim Bachova Božićnog oratorija, poslušali koncerte s božićnim pjesmama koje je izvodio Regensburger Domspatzen, zbor koji je vodio Georg Ratzinger – kazao je tajnik Pape emeritusa te dodao – Ta je odsutnost za Benedikta rana koja je tijekom blagdana potaknula žalost, ali rekao mi je također da je osjetio Gospodinovu utjehu, siguran da njegov brat sada živi u Njegovu zagrljaju.

Monsinjor Gänswein je govorio i o tomu kako se živi u samostanu Mater Ecclesiae u ovo vrijeme pandemije. Svakodnevna se organizacija nije mnogo promijenila, dnevni je ritam ostao isti, iako su smanjeni posjeti. Benedikt prati vijesti koje nam stižu putem televizije i dijeli s nama zabrinutost zbog pandemije, zbog svega što se događa u svijetu, zbog brojnih osoba koje gube život zbog virusa. Bilo je ljudi koje je poznavao, a koji su umrli od bolesti COVID-19.

Na kraju, tajnik je Benedikta XVI., nakon objavljivanja fotografija sa susreta s papom Franjom i novim kardinalima u studenom prošle godine, potvrdio da je papa Ratzinger fizički slab, ali je vrlo bistar. Što se tiče fizičkoga stanja, vrlo je slab i može hodati samo uz pomoć hodalice. I glas mu je slab – rekao je. Više vremena posvećuje odmoru, ali i dalje svako poslijepodne izlazimo u vatikanske vrtove, unatoč hladnoći. Ja svakoga dana slavim misu, a on koncelebrira sjedeći. Za svakodnevnu smo molitvu pripremili tekstove s velikim slovima kako bi mogao bolje pratiti Liturgiju časova, i na obrocima smo i dalje svi zajedno kao što smo uvijek činili – rekao je nadbiskup Gänswein.