Papa Franjo je Kongregaciji za proglašenje svetima, primivši u petak njezinoga pročelnika, kardinala Angela Becciua, odobrio da donese uredbe kojima se omogućava novo proglašenje blaženima i svetima, javlja Vatican News

Blaženima će biti proglašena dvojica vjernika laika koji su, zajedno sa svećenikom, isusovcem Rutilijem Grande García, ubijeni iz mržnje prema vjeri, 1977. godine u Salvadoru. Blaženim će biti proglašen i mladi vjernik laik Carlo Acutis.

Svetima će pak biti proglašeni vjernik laik, blaženi Lazzaro zvani Devasahayam, koji je u Indiji 1752. godine ubijen iz mržnje prema vjeri te redovnica blažena Marija Francesca di Gesù, osnivateljica Kapucinskih trećoredica iz Loana, rođena 1844. godine u Carmagnoli, u Italiji, a umrla 1904. godine, u Montevideu, u Urugvaju.

Priznanjem herojskih kreposti, časni sluge Božji postat će: dijecezanski svećenik Emilio Venturini, osnivač Kongregacije sestara služavki Gospe Žalosne koji je rođen u Chioggi 1842. godine, a umro 1905. godine; dijecezanski svećenik Pirro Scavizzi iz Gubbija, rođen 1884., a umro 1964. godine; Emilio Recchia, svećenik Kongregacije stigmi Našega Gospodina Isusa Krista koji je rođen 1888. godine u Veroni, a umro 1969. godine te laik Mario Hiriart Pulido koji je rođen 1931. godine, u čileanskom Santiagu, a umro 1964. godine.

Tko je bio Carlo Acutis

Carlo Acutis je 2006., u dobi od 15 godina, preminuo od leukemije na glasu svetosti.

Bio je veliki zaljubljenik u računala i Isusa u Presvetom oltarskom sakramentu. Te dvije ljubavi je spojio izradom kataloga euharistijskih čuda diljem svijeta koji je radio na svojoj web-stranici.

Nakon smrti objavljena je i knjiga o njegovu životu pod nazivom “Euharistija – moja autocesta za nebo”, a njegova ljubav prema euharistiji očituje se i u rečenici koju je jednom zapisao: “Što više primamo euharistiju, to postajemo sličniji Isusu, kako bi na ovoj Zemlji već imali predokus neba.”

Gotovo svakog dana sudjelovao je na misi, molio krunicu, klanjao se Presvetom, a nekoliko dana prije smrti svoj je život posvetio Gospodinu za Crkvu i papu.

Premda je živio intenzivnim duhovnim životom, radosno je proživljavao mladost, što je utjecalo na sve njegove vršnjake. Njegovo hrabro suočavanje s bolešću mnoge je uvjerilo kako je u njemu nešto posebno. Kad bi ga liječnik pitao kako se osjeća, odgovarao bi: “Ima ljudi koji puno više trpe od mene!”

*Pročitajte više: Savjeti 15-godišnjeg budućeg sveca – 8 ‘posebnih tajni’ za one koji žele brzo dostići svetost

Bitno.net