„Sinoda“ znači „hoditi zajedno“: stoga opća Crkva, sa svih pet kontinenata, kreće prema Petrovoj stolici da zajedno promisli o „pastoralnim izazovima obitelji u kontekstu evangelizacije.“ Treća će dakle izvanredna Sinoda, nakon onih 1969. i 1985. godine, koje su bile posvećene odnosu između biskupskih konferencija i biskupske zbornosti, te primjeni II. vatikanskog sabora, biti posvećena obitelji.

Na sinodi sudjeluju sinodski oci, njih 191; među njima je 25 pročelnika dikasterija Rimske kurije te 114 predsjednika biskupskih konferencija: 36 iz Afrike, 24 iz Amerike, 18 iz Azije (Kinu će predstavljati nadbiskup Taipeija Shan-Chuan), 32 iz Europe te četiri iz Oceanije. Na Sinodi će biti još 62 druga sudionika, uključujući 8 bratskih delegata: među njima i Hilarion, predsjednik Odjela za vanjske odnose Moskovskoga patrijarhata. Iz Istočnih crkvi dolazi trinaest uglednika, iz Iraka kaldejski patrijarh Louis Sako, a iz Ukrajine viši grko-katolički nadbiskup Shevchuk.

Trinaest bračnih parova bit će slušatelji, s pravom nastupa ali ne i glasovanja u dvorani; drugi je bračni par u skupni stručnjaka, odnosno oni su suradnici Posebnoga tajništva. Među sudionicima koje je Papa imenovao je i isusovac pater Antonio Spadaro, glavni urednik isusovačkoga časopisa „La Civiltá Cattolica“.

Tijekom dvotjednih radova, sudionici će raspravljati o Radnom dokumentu objavljenom u lipnju. Cilj je Sinode – kako je objasnio kardinal Lorenzo Baldisseri, glavni tajnik Sinode – današnjem svijetu predložiti ljepotu i vrijednosti obitelji, sadržane u navještaju Isusa Krista, koji rastače strah i krijepi nadu“.

Kao što je priopćilo Redovno vijeće Sinode, u radu će se primjenjivati nova unutarnja metodologija, kako bi se potaknulo življe sudjelovanje sinodskih otaca. Bit će učinjeni potrebni koraci – objasnio je kardinal Baldisseri – za donošenje normi ili za eventualni preustroj Sinode. Zaključni dokumenti nisu previđeni, jer je skora Sinoda prvi dio hoda koji će se okončati 2015. godine, kad će se na općoj redovnoj Sinodi od 4. do 25. listopada raspravljati na temu „Isus Krist objavljuje otajstvo i zvanje obitelji“.

RV/Bitno.net