Papa i afrički biskupi, raspored

Sveta Stolica objavila je program apostolskog putovanja Svetoga Oca u Keniju, Ugandu i Srednjoafričku Republiku, prenosi Radio Vatikan.

To putovanje, od 25. do 30. studenog 2015. godine, bit će prvi posjet pape Franje Africi kao nasljedniku sv. Petra. Petodnevni pohod uključuje posjet siromašnoj četvrti u Nairobiju, u Keniji, pohod svetištima anglikanskih i katoličkih mučenika u Namugongu, u Ugandi te posjet izbjegličkom logoru u Srednjoafričkoj Republici.

Prva zemlja koju će Sveti Otac posjetiti je Kenija. Prvoga dana putovanja, 25. studenog, predviđen je susret s predsjednikom države, predstavnicima vlasti i diplomatskim zborom u Nairobiju. Sljedećega bi se dana trebao održati međureligijski i ekumenski susret te je predviđeno da Papa slavi misu na sveučilišnom kampusu u Nairobiju. Popodne će se susresti s osobama posvećenoga života i posjetiti ured Ujedinjenih naroda.

U petak, 27. studenog, planira se posjet jednoj siromašnoj četvrti u Nairobiju, susret s mladima i sastanak s biskupima. U popodnevnim satima papa Franjo će se, prema rasporedu, uputiti u Ugandu, gdje će sljedećega dana posjetiti prvo anglikansko, a onda katoličko svetište mučenika u Namugongu, gdje će slaviti svetu misu. Popodne je predviđen susret s mladima i pohod jednom centru za siromašne. Navečer će se susresti s biskupima, a potom i sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima u mjesnoj katedrali.

Dan poslije bi Papa oko podneva trebao stići u Srednjoafričku Republiku, te se susresti s Predsjednicom, predstavnicima vlasti i diplomatima, nakon čega je predviđen posjet jednom izbjegličkom logoru, susret s biskupima i, popodne, susret s evangeličkom protestantskom zajednicom. Sveta misa održat će se navečer u katedrali u Banguiu, a u 19 sati će započeti molitveno bdijenje.

Zadnjeg dana putovanja na afričkom kontinentu, u ponedjeljak, 30. listopada, Papa bi trebao pohoditi muslimansku zajednicu u Banguiu te slaviti misu na mjesnom stadionu. Nakon oproštajne svečanosti, Sveti će se Otac  vratiti u Rim, kamo bi trebao stići u večernjim satima.

Radio Vatikan | Bitno.net