Neka u Godini milosrđa, svaka kršćanska obitelj postane povlašteno mjesto za iskustvo radosti praštanja. Praštanje je bit ljubavi koja može razumjeti pogreške i ispraviti ih. U obitelji se odgaja za oprost, zato što smo sigurni da ćemo u njoj pronaći razumijevanje i podršku, unatoč pogreškama koje možemo učiniti – rekao je Sveti Otac na misi koju je za obitelji slavio u Bazilici svetoga Petra na današnji blagdan Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa.

Najljepša stvar u današnjim čitanjima – rekao je Papa – je što čitave obitelji zajedno hodočaste: očevi, majke i djeca zajedno idu u kuću Gospodnju, kako bi posvetili blagdan molitvom. To je pouka i za naše obitelji. Kako je utješno – napomenuo je – razmatrati nad tim da su Marija i Josip učili Isusa moliti. Oni su tijekom dana zajedno molili, a potom svake subote išli u sinagogu slušati riječi Zakona i Proroka.

Tako je važno da naše obitelji zajedno idu prema jednom te istom cilju. Na tom životnom hodočašću se dijele trenuci molitve. Što može biti ljepše – upitao je Papa – od blagoslova koji otac i majka udjeljuju svojoj djeci na početku i svršetku svakoga dana, ocrtavajući na njihovom čelu znak križa? Jednako je tako važno da se obitelji zajedno kratko pomole prije jela, kako bi zahvalili Gospodinu za darove i naučili kako ih dijeliti s potrebitima – objasnio je papa Franjo.

Napomenuo je da hodočašće ne završava kada dođemo do cilja, nego kad se vratimo kući i nastavimo svakodnevni život, primjenjujući stečene duhovne plodove. Primjer tome je Isus koji, po povratku iz Hrama, „bijaše poslušan“ Mariji i Josipu.

Nemojmo izgubiti pouzdanje u obitelj. Prekrasno je kad uvijek možemo otvoriti svoje srce drugome, ništa ne držeći skrivenim. Gdje je ljubav, tamo je i razumijevanje i oprost. Svima vama, drage obitelji, povjeravam to tako važno poslanje, koje je više nego ikada potrebno svijetu i Crkvi – rekao je na kraju homilije Sveti Otac.

Na temu obitelji Papa je progovorio i prije Angelusa, rekavši da “ako se vrata obitelji ne otvore Božjoj prisutnosti i njegovoj ljubavi, onda se gubi sklad, prevladavaju individualizmi i nestaje radost. Obitelj koja pak živi radost vjere i spontano je prenosi, sol je zemlje i svjetlo svijeta, kvasac za čitavo društvo”

Nakon molitve Angelusa, skrenuo je pažnju na brojne kubanske selioce koji se nalaze u poteškoćama u Srednjoj Americi, mnogi kao žrtve trgovine ljudima. Pozvao je stoga države tog područja da velikodušno obnove sva nastojanja da se pronađu rješenja za tu humanitarnu dramu.

Podsjetivši na današnji blagdan Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa, Papa je pozdravio sve obitelji koje su – kako je rekao – u našem vremenu izložene nerazumijevanju i raznim vrstama poteškoća koje je slabe. Istaknuo je kako se u obitelji Isusa, Marije i Josipa divimo ispunjenju Božjeg nauma da obitelj učini osobitom zajednicom života i ljubavi te uviđamo da je svaka kršćanska obitelj pozvana biti „domaća crkva“ u kojoj sjaje evanđeoske kreposti. Prema papi Franji, redovita obilježja Svete obitelji su okupljanje i molitva, međusobno razumijevanje i poštovanje, duh požrtvovnosti, radišnosti i solidarnosti.

Sveta je obitelj primjer za život svakoj obitelji: Blažena Djevica Marija i sveti Josip – nastavio je Sveti Otac – poučavaju obitelji kako prihvatiti djecu kao Božji dar, rađati ih i odgajati, surađujući u djelu Stvoritelja i darujući svijetu, u svakom djetetu, jedan novi osmjeh.

Papa je napomenuo da istinska obiteljska radost nije nešto nasumično i slučajno, nego je plod dubokoga sklada među osobama, koje kušaju ljepotu zajedništva i međusobnog podržavanja na životnome putu. Međutim, u temelju te radosti je Božja prisutnost, njegova ljubav koja prihvaća, koja je milosrdna i strpljiva prema svima – ustvrdio je papa Franjo.

RV | Bitno.net