Obitelj je put Crkve – ustvrdio je Benedikt XVI. govoreći sudionicima plenarne skupštine Papinskoga vijeća za obitelj koje je danas primio u audijenciju u prigodi tridesete obljetnice ustanovljenja vijeća i apostolske pobudnice „Familiaris Consortio“ blaženoga pape Ivana Pavla II, istaknuvši da je žuran novi protagonizam kršćanskih obitelji. Svetoga je Oca u ime sudionika pozdravio kardinal Ennio Antonelli, predsjednik Papinskoga vijeća za obitelj.

Obitelj je put Crkve jer je ljudski prostor za susret s Kristom, tom se slikom poslužio Benedikt XVI. u govoru o bogatstvu svjedočenja kršćanskih bračnih parova. Papa je ustvrdio da je posebno danas žuran protagonizam kršćanskih obitelji u suradnji s biskupima i svećenicima u mnogim okvirima odgoja djece. Obitelj utemeljena na sakramentu braka posebno je ostvarenje Crkve, spašene i spasiteljske, evngelizirane i evngelizirajuće. Obitelj je kao Crkva pozvana prihvatiti, zračiti i u svijetu očitovati ljubav i Kristovu nazočnost. Prihvat i ostvarenje božanske ljubavi biva u uzajamnom darivanju bračnih parova, u velikodušnom i odgovornom rađanju djece, u njezi i odgoju djece, na poslu i u društvenim odnosima, u pozornosti prema potrebnima, u aktivnom sudjelovanju u crkvenom i civilnom životu – istaknuo je Sveti Otac.

Govoreći o novoj evangelizaciji, Papa je rekao da ona dobrim dijelom ovisi o obiteljskoj Crkvi. Kršćanski su supruzi pozvani evangelizirati svjedočanstvom života i sudjelovanjem u pastoralnim aktivnostima. Obitelj je – kako je rekao – bogatstvo za bračne parove, nezamjenjivo dobro za djecu, bitni temelj društva, životna zajednica za hod Crkve.

Slijedeći svoje prethodnike i ja sam u više navrata poticao kršćanske bračne parove na dosljedno životno svjedočanstvo i na pastoralno djelovanje. Tijekom Euharistijskog kongresa u Anconi želio sam se istodobno susreti sa svećenicima i bračnim parovima. Sakrament braka i reda imaju isti euharistijski izvor, ukorijenjeni su u ljubavi Krista koji se dariva za spas svijeta. Svećenici i bračni parovi imaju dakle isto poslanje da u zajednici svjedoče i očituju Kristovu ljubav za izgradnju puka Božjega – ustvrdio je Benedikt XVI.

Završavajući nagovor Papa se osvrnuo na VII. svjetski dan obitelji koji će se održavati u Milanu od 30. svibnja do 3. lipnja sljedeće godine. To što ćemo se naći zajedno, moliti i veseliti se s obiteljima iz cijeloga svijeta i s njihovim pastirima, bit će velika radost za mene i za sve – istaknuo je Papa te zahvalio Crkvi u Milanu na velikom trudu oko organizacije i zbrinjavanja obitelji koje će doći iz cijeloga svijeta. (rv/bitno.net)