Papa Franjo Zid plača
Papa se moli pred Zidom plača

Svoj treći dan boravka u Svetoj Zemlji papa Franjo započeo je susretom s jeruzalemskim velikim muftijom Muhammedom Husseinom u čijoj su pratnji bili visoki islamski dužnosnici. U govoru je Papa istaknuo bratski dijalog i suradnju kršćana i muslimana koji “daju novu snagu za odgovor na zajedničke izazove koji se pred nas stavljaju”. Također je istaknuo Abrahama, hodočasnika i praoca Židova, kršćana i muslimana, koji je svima otac u vjeri i uzor koji treba nasljedovati. Papa je uputio svima, koji Abrahama priznaju kao praoca, poziv: “Poštujmo i ljubimo jedni druge kao braća i sestre. Naučimo razumjeti patnju onoga drugoga. Nikada ne zlorabimo ime Božje za opravdanje nasilja. Radimo zajednički za pravdu i mir!”

Kao i njegov prethodnik Benedikt XVI., papa Franjo pomolio se pred Zidom plača. Izmolivši Oče naš, Papa je stavio u zid papir s rukom ispisanom molitvom na španjolskome jeziku. Zatim je položio vijenac na grob Theodora Herzla, začetnika moderne izraelske države, a u pratnji su mu bili izraelski predsjednik Šimon Peres i premijer Benjamin Netanjahu. Papa Franjo je prvi poglavar Katoličke Crkve koji je za svoga posjeta Svetoj Zemlji pohodio Herzlov grob a taj je čin našao veliki odjek u izraelskim medijima. Nakon posjeta Herzlovu grobu, Sveti Otac neplanirano je zastao po vlastitoj želji kraj spomenika za žrtve terorizma koji se nalazi u blizini.

U Memorijalnom centru Yad Vashem Papa je odao počast žrtvama holokausta. Potaknuo je vječni plamen, položio vijenac žutog i bijelog cvijeća i molio pognute glave u tišini za žrtve. Poljubio je ruke preživjelima iz holokausta te saslušao svjedočenja o zločinima nacista u Drugome svjetskom ratu. Papin govor na talijanskome jeziku bila je meditacija u obliku dijaloga između Gospodina i Adama. Poglavar Katoličke Crkve istaknuo je tragediju holokausta i Očevu bol zbog izgubljene djece. “Nikada više, Gospodine, nikada više”, zavapio je papa Franjo, zaključivši govor riječima: “Ovdje smo, Gospodine, posramljeni onim što je čovjek, stvoren na tvoju sliku i priliku, sposoban učiniti. Sjeti nas se u svome milosrđu.” 

IKA/Bitno.net