10421189_10152441556440723_8469811758162243148_n

Papa je napomenuo da „Isus poznaje praznovjerni mentalitet svojih slušatelja“, koji misle da su „Galilejci čiju je krv Pilat pomiješao s krvlju njihovih žrtava“ bili kažnjeni zbog neke krivice, kao da su „to zaslužili“. Sebe su pak – zato što su toga bili pošteđeni – držali dobrima i „na mjestu“. Isus međutim „jasno odbacuje“ takvo tumačenje, zato što „Bog ne dopušta tragedije kako bi kaznio krivice“ te „potvrđuje da te jadne žrtve nisu bile gore od drugih.“ Isus k tome dodaje: „Ako se ne obratite, svi ćete tako propasti.”

I danas, pred određenim nesrećama i tragičnim događajima, možemo doći u napast da za to okrivimo žrtve ili samoga Boga. Ali evanđelje nas poziva da razmislimo: kakvu smo si ideju o Bogu stvorili? Jesmo li doista uvjereni da je Bog takav ili se radi o našoj projekciji, o „bogu“ stvorenom na „našu sliku i priliku“? Isus nas poziva na obraćenje – naglasio je Papa, upozorivši kako se i tu susrećemo s iskušenjem da se opravdavamo, govoreći: „Od čega se trebamo obratiti? Nismo li sve u svemu dobri ljudi?“ Koliko smo puta to pomislili: „Ma, sve u svemu, ja sam dobar, ja sam dobra.“ A nije tako – rekao je Papa.

Nažalost, svatko od nas jako nalikuje stablu koje već godinama daje višestruke dokaze o svojoj neplodnosti. Na sreću – napomenuo je Sveti Otac – Isus je strpljiv poput vinogradara koji kaže: Ostavi ga još jednu godinu. Možda će uroditi. Ta godina je godina milosti, vrijeme Kristova djelovanja, vrijeme Crkve prije Isusova slavnog povratka, vrijeme našega života.

Jeste li razmišljali o Božjem strpljenju i o njegovoj besprekidnoj brizi za grješnike? Nikada nije kasno za obraćenje, sve do zadnjega trenutka: Božje nas strpljenje čeka – kazao je Papa, podsjetivši na priču iz života sv. Terezije od Djeteta Isusa, zahvaljujući čijoj molitvi je nepokajani osuđenik na smrt u posljednjem trenutku ipak uzeo raspelo i poljubio ga.

Nakon molitve Angelusa, Sveti je Otac podsjetio na dramatično stanje izbjeglica u bijegu od rata i nehumanih situacija. Istaknuo je Grčku i druge zemlje koje su na prvoj crti prihvata i koje im velikodušno pružaju pomoć. U tom kontekstu potrebna je suradnja svih zemalja. Zajednički odgovor može biti učinkovit i ravnomjerno raspodijeliti teret među zemljama – kazao je. Vijesti o prekidu vatre u Siriji primio je s nadom te je sve pozvao na molitvu kako bi do potrebitih stigla humanitarna pomoć te se otvorio put dijaloga i mira. Na koncu je izrazio blizinu stanovnicima Fidžija, koje je snažno pogodio razorni ciklon.

Radio Vatican