Nadbiskup

Gospodine, htjeli bismo vidjeti Isusa“. Tim su se riječima neki bogobojazni Grci obratili Filipu da ih odvede k Isusu koji je već svečano ušao u Jeruzalem, a to je bilo posljednje razdoblje njegova zemaljskog života. Vidjeti Isusa znači upoznati Ga, vjerovati u Njega da se uđe u kraljevstvo Božje koje je On naviještao, koje je privodio kraju. Na zahtjev Grka, koji su vjerojatno bili pobožni i skloni judaizmu, Isus uistinu neizravno odgovara, naviještajući: Došao je čas kada će se proslaviti Sin Čovječji. Isus će po volji Boga Oca biti proslavljen po smrti na križu. Njegovo će najveće poniženje ujedno biti i njegovo najveće uzvišenje. A ja, kad budem podignut sa zemlje, sve ću ljude privući k sebi. S Isusovom je sudbinom povezano i naše poniženje i naša slava.

Njegove se ruke za križ prikovane šire prema svima, Židovima i Grcima, koji u njemu prepoznaju Božju moć i mudrost. Razapeti i uskrsli Isus i našu smrt preobražava u slavi svojega uskrsnuća – kazao je nadbiskup Eterović obraćajući se papi Benediktu XVI.

Sveti Oče, prema Gospodinovu obećanju: Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam ja među njima, i mi, članovi posebne Biskupske sinode za Srednji istok, mogli smo vidjeti Isusa tijekom nezaboravnog molitvenog iskustva, promišljanja i razmjene mišljenja na sinodskom zasjedanju od 10. do 24. listopada 2010. Vaša je svetost, pozorna na potrebe subraće u episkopatu, prvi put u gotovo dvotisućnoj povijesti Crkve pozvala u Rim sve biskupe Srednjega istoka, također i naslovne i neke bivše. Oni su sudjelovali u radovima Sinode koja se odvijala pod geslom: Katolička crkva na Srednjem istoku: zajedništvo i svjedočenje. Mnoštvo je vjernika bilo jedno srce i jedna duša. Razmjenjujući darove ponovno smo po znaku križa upoznali Isusa Krista, prepoznajući Ga u brojnim iskustvima marginalizacije, nejednakosti, bola, trpljenja, nasilja pa čak i rata. Po milosti smo Duha Svetoga uvijek bili svjesni da je križ put slave ne samo Gospodinove nego i svih onih koji Ga svaki dan slijede noseći s Njim vlastiti križ – istaknuo je nadbiskup Eterović.

U ovoj svečanoj prigodi, okupljeni u povijesnoj grko-melkitskoj bazilici svetoga Pavla od srca zahvaljujem svim sinodskim ocima na stručnom i dragocjenom prinosu promišljanju o crkvenom i društvenom stanju na Srednjem istoku. Po zajedništvu i radu Biskupske sinode moglo se, unatoč brojnim teškoćama, zamijetiti pomaljanje nove zore, i za kršćane bremenite nadom. Posebice zahvaljujem članovima Posebnoga vijeća za Srednji istok na dragocjenoj pomoći u prikupljanju i sređivanju obilnog materijala sinodskih promišljanja, uključenih u Apostolsku pobudnicu koju je vaša svetost pripremila, prihvaćajući želju sinodskih otaca.

Sveti Oče, čast mi je da uime svih članova posebne Sinode za Srednji istok kao glavni tajnik Biskupske sinode pozovem vašu svetost da potpiše Apostolsku pobudnicu, povjeravajući je hodočasničkim Crkvama na Srednjem istoku, vrlo dragom svakom kršćanskom srcu – zaključio je nadbiskup Nikola Eterović. (rv/bitno.net)