Braille

Treba stvoriti međunarodno oruđe da se pomogne osobama s invaliditetom kako bi mogle razvijati svoje sposobnosti – istaknuo je nadbiskup Silvano Maria Tomasi, stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda u Ženevi, govoreći na skupštini Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, koja se do devetoga listopada održava u švicarskom gradu. Nadbiskup je podsjetio na važne napore Organizacije u raznim državama u promicanju inovacija i kreativnosti te na veliki prinos Pekinškog ugovora, potpisanog u srpnju, koji audiovizualnim umjetnicima jamči prava za korištenje njihovih uradaka.

Nadbiskup je potom poželio da se usmjere napori na „pripremu međunarodno-pravnog obvezujućeg instrumenta koji će štiti prava slijepih osoba i osoba s vidnim manama. Samo pet posto slijepih osoba ima pristup knjigama objavljenim u razvijenim, a jedan posto u nerazvijenijim državama. To je uznemirujuća činjenica, tim više jer živimo u vremenu kada je tehnologija učinila divovske korake – ustvrdio je nadbiskup Tomasi.

Podsjećajući na Opću povelju za ljudska prava, koja svakoj osobi priznaje pravo sudjelovanja u kulturnom životu zajednice, nadbiskup je ustvrdio da autorsko pravo ne priječi ujednačen pristup informacijama, kulturi i odgoju osoba s invaliditetom. Podsjećajući na encikliku blaženoga Ivana Pavla II. ‘Radom čovjek’ (Laborem exercens) da je sramotno da rade samo potpuno sposobni, te da je to diskriminacija jakih i zdravih protiv slabih i bolesnih, nadbiskup je također podsjetio da Sveta Stolica priznaje potrebu zaštite intelektualnog vlasništva radi napretka, ali istodobno podsjeća da je opće dobro prvotni cilj znanosti. Opće dobro se odnosi na sve, a ne samo ne neke. Sveta Stolica želi podsjetiti da u svakom umnom i fizičkom djelovanju, znanstvenom, tehničkom i pravnom, intelektualno vlasništvo treba poštivati stvoreno i posebice ljudsku osobu – zaključio je nadbiskup Tomasi. (rv/bitno.net)