Rino

U razgovoru za svibanjsku Kanu, kršćansku obiteljsku reviju, predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju nadbiskup Rino Fisichella ističe kako je nova evangelizacija hod započet osnivanjem vijeća kojem je na čelu, no povijest tog hoda, započela je prije. Tako podsjeća kako se o potrebi nove evangelizacije govori i u dokumentima Drugoga vatikanskog sabora, a o tome je više puta govorio i papa Ivan Pavao II. koji je i tvorac pojma ‘nova evangelizacija.’

Kao važnu dionicu u ostvarenju nove evangelizacije, nadbiskup Fisichella vidi u biskupskoj sinodi koja će se održati u listopadu ove godine. Zajedno ćemo nastojati zacrtati budućnost Crkve, ističe predsjednik Papinskog vijeća podsjetivši na Papin poticaj da se Crkva ozbiljno pozabavi novom evangelizacijom.

Osvrćući se na inicijative koje se događaju vezano uz novu evangelizaciju u različitim dijelovima svijeta, nadbiskup Fisichella je istaknuo i Teološko-pastoralni tjedan u Zagrebu koji se prošle godine bavio tom temom, a spomenuo je i inicijativu „Misije u gradovima”.

Nadbiskup Fisichella ističe, kako nova evangelizacija mora omogućiti vjernicima shvatiti kako je posvemašnja obveza svakog pojedinca u zajedničkom pridonošenju širenja vjere. Laici pri tome ne bi smjeli preuzimati mjesta svećenika, a svećenici mjesta laika.

Zabrinjava me laicizacija klera kao i klerizacija laika. Takva konfuzija ne služi Crkvi, a ni laicima, upozorava nadbiskup Fisichella, te nastavlja, kako laik mora odigrati svoju ulogu tamo gdje – kako govori Drugi vatikanski sabor – samo on može provoditi svoj apostolat. To isto vrijedi i za svećenike. U mnogim zemljama svećenici, redovnici i redovnice ne žele u potpunosti živjeti svoj poziv, karizmu poslanje.

O svjedočkoj ulozi kršćana kako u vjeri, tako i stvarnoj ljubavi, nadbiskup Fisichella ističe kako u mnogim zajednicama imamo brojne primjere istinske svetosti.

Treba samo otvoriti oči. Smatram da bismo morali biti kadri vidjeti ta svjedočanstva i dopustiti da nas privuku, jer je u Crkvi bilo uvijek proročkih likova. Često ih, nažalost, prepoznajemo tek nakon njihove smrti, jer nismo imali odvažnosti slijediti ih dok su bili na životu, upozorava nadbiskup.

Ističući važnost kršćanina u vremenu velike gospodarske i financijske krize, nadbiskup Fisichella ističe, kako upravo kršćani moraju preuzeti odgovornost i priopćiti ljudima da je ljubav moguća i da ju je moguće živjeti i na njoj graditi budućnost posebno za nadolazeće naraštaje.

Na kraju razgovora, govoreći o pothvatima Papinskog vijeća za novu evangelizaciju, nadbiskup Fisichella ističe kako je najvažnija priprema Godine vjere.

Očekujemo da će se u Rimu na početku Sinode okupiti i veći broj mladih, koji će iznijeti svoja očekivanja, svjedočanstva i prijedloge za novu evangelizaciju. Nadam se da će se u međuvremenu poduzeti slične inicijative i na biskupskim i župskim razinama kako bi vjernici, a napose mladi, bili što jače uključeni u ovaj veliki pothvat Crkve, zaključio je nadbiskup Fisichella u razgovoru za svibanjski broj Kane. (ika/bitno.net)