Rino

Dužnost je Crkve uvijek i posvuda naviještati evanđelje i Isusa Krista, jer Isus je Krist isti jučer, danas i uvijek – tako je, navodeći riječi pape Benedikta XVI., te iz Poslanice Hebrejima, nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije, započeo svoje izlaganje održano 11. kolovoza na skupu o novoj evangelizaciji „Proclaim 2012“, koji se održava u Chatswoodu, u Australiji.

Crkva treba preuzeti na sebe, kroz novu i stalnu evangelizaciju, zadaću prenošenja žive baštine kulture i vrednota, za koju si ne možemo dopustiti da padne u zaborav – napomenuo je nadbiskup te dodao da danas ima mnogo ljudskih nauka koji žele biti bolji od nauka vjere. U ovo doba krize ponovno je otkriveno zanimanje za Boga i religiju, ali je to površno zanimanje – primijetio je nadbiskup te objasnio – jer ljudi traže razne oblike religije, koje svatko izabire među onima koje mu se čine privlačne, i koje pružaju vjersko iskustvo koje naizgled bolje zadovoljava trenutačne potrebe.

Zbog toga nova evangelizacija mora biti sposobna, i dužna znati kako dati objašnjenje naše vjere, upućujući na Isusa Krista, Sina Božjega, kao jedinoga spasitelja čovječanstva. Koliko ćemo biti sposobni za to, toliko ćemo svojim suvremenicima moći pružiti odgovor koji očekuju. Vjera zahtijeva naše zauzimanje odmah, danas, dok smo na životu. Skrivanje u crkvama moglo bi nam dati neku utjehu, ali bi učinilo uzaludnim Duhove – napomenuo je nadbiskup.

Stoga je prigoda za obnovu Duhova Godina vjere – primijetio je potom nadbiskup Fisichella. U tom će vremenu kršćanska zajednica, brojnim osobama koje imaju želju za Bogom i duboku želju da ga susretnu u vlastitu životu, moći pružiti istinska prijateljstva vjere, u duhovno zreloj zajednici koja sjedinjuje pojmove ‘identitet’ i ‘ pripadnost’, za razliku od određene sociološke težnje našega doba koja nas potiče da te dvije stvarnosti razlikujemo kao da se međusobno suprotstavljaju.

Cilj je nove evangelizacije oblikovanje nove apologije vjere – istaknuo je nadbiskup te objasnio – ono što se traži jest da čin vjere bude uistinu slobodni čin, plod našega potpunog prepuštanja Bogu, kroz koje se svatko od nas Njemu povjerava svojim vlastitim razumom i vlastitom voljom. Nova evangelizacija započinje od vjerodostojnosti našega života kao vjernika, te od uvjerenja da milost djeluje i toliko se preobražava da dovodi do obraćenja srca. To je putovanje koje, i nakon dvije tisuće godina povijesti, kršćane još uvijek obvezuje – istaknuo je na kraju nadbiskup Fisichella. (rv/bitno.net)