Papa Benedikt XVI. potpisao je Motu Proprio kojim daje ovlasti kardinalima da promijene datum početka konklava na kojoj će izabrati njegova nasljednika.

Glasnogovornik Svete Stolice o. Federico Lombardi objavio je kako je datum konklava sada u rukama Kardinalskog zbora i kako bi mogao biti poznat već 1. ožujka, nakon njihova prvog sastanka.

Ovakav Motu Proprio je bio potreban jer, prema papinskoj konstituciji iz 1996. Universi Dominici gregis koju je donio Ivan Pavao II., datum konklava nije mogao biti prije 15. ožujka. Sada kardinali taj datum mogu ubrzati.

Danas je objavljeno i kako je Papa jutros primio u audijenciju kardinale Juliana Herranza, Jozefa Tomku i Salvatore del Giorgija, koji su činili povjerenstvo koje je istraživalo okolnosti u kojima su prošle godine povjerljivi papinski dokumenti “iscurili” u medije. Sadržaj tog izvješća o “Vatileaksu” bio je predmetom špekulacija u svjetovnim medijima ovih nekoliko zadnjih dana.

Papa je zahvalio članovima povjerenstva na njihovu radu, te objavio kako će izvješće, sa čijim sadržajem je upoznat samo on, dati na raspolaganje isključivo sljedećem papi.

G. A. | Bitno.net