Sveti Otac Benedikt XVI imenovao je mons. Francesca Moragliu, dosadašnjeg biskupa biskupije La Spezia-Sarzana-Brugnato  patrijarhom Venecije, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Moraglia

Mons. Moraglia rođen je 1953. u Genovi, za svećenika zaređen 1977., profesor je dogmatske teologije, imenovan biskupom La Spezia-Sarzana-Brugnato 2007., biskupsko ređenje primio 2008. godine i konzultor je Kongregacije za kler. Na mjestu patrijarha Venecije mons. Moraglia nasljeđuje kardinala Angela Scolu koga je 28. lipnja 2011. papa Benedikt XVI imenovao nadbiskupom Milana.

U svom prvom pozdravu njegovoj novoj biskupiji, prenosi agencija SIR, mons. Moraglia piše:

Svjestan sam da sam poslan živoj Crkvi, dobro prisutnoj na teritoriju koja zna izraziti vjeru koja postaje kultura, ali ponaosob, Crkvi koja ima dugu povijest prožetu svakodnevnom svetošću svojih sinova i kćeri. To je Crkva koja je dala tri pape: svetog Pia X, blaženog Ivana XXIII i slugu Božjega Ivana Pavla I. Dolazim sa željom da slušam, da bih razumio što Duh želi reći ovoj Crkvi u sinodalnoj logici zajedničkog hoda biskupija Triveneta prema Aquilei 2. Želim otvoriti svoje srce cijelom gradu, biskupiji, svakom muškarcu i ženi koje će mi Gospodin dati prigodu susresti. Molim za sve i molim sve da mole za mene, posebno djecu, bolesnike, starce i nemoćne,  nastavlja u svojoj poruci novoimenovani patrijarh Venecije. Oni, koji različitim pozivima i staležima, sudjeluju o oblikovanju crkve Božje u Veneciji molim za pomoć, suradnju i preuzimanje suodgovornosti.

Na kraju poruke mons. Moraglia pozdravlja i kršćane drugih vjeroispovijesti, židovsku zajednicu, pripadnike drugih religija i nevjerujuće sa željom, koliko je to moguće, za zajedničkom zauzetošću za čovjeka.

Naslov patrijarha, osim biskupske stolice Venezije, ima još samo Jeruzalem i Lisabon. (kta/bitno.net)