Svibanj

Na Papinu se nakanu u razgovoru za Radio Vatikan osvrnuo Francesco Belletti, predsjednik Foruma za obitelji, te istaknuo da taj zahtjev odjekuje još od apostolske pobudnice ‘Familiaris Consortio’ iz 1981. godine, odnosno ta nužna pozornost društva prema budućnosti obitelji, jer obitelj je – i u dinamici kršćanskoga spasenja, i u ljudskoj logici – prvo i nezamjenjivo mjesto očuvanja čovječnosti. Tražiti stoga da i društvo podupire obitelj, znači tražiti ljudskost, slobodu i dostojanstvo za svakog čovjeka – primijetio je Belletti te istaknuo da ova Papina nakana obuhvaća također odgovornost svakoga od nas.

Istaknuvši potom dvostruku odgovornost današnjih obiteljī, Belletti je objasnio da svaka naša obitelj treba biti mala kućna Crkva. Treba znati kako biti mjesto preobrazbe svetosti u svakodnevnom trudu – i kao roditelji, i kao djeca, i kao starije osobe – svjedočeći da je spasenje moguće za sve. Druga je odgovornost, posebno u posljednje vrijeme, to da tražimo mogućnost, i da se pokažemo sudionicima u politici i u društvenom životu. Nije dostatno – prema njegovim riječima – živjeti dobro vlastito obiteljsko iskustvo; obitelji se, naime, imaju udružiti i tražiti djelotvornije politike; to je jedan od načina kako da budu odgovorne za opće dobro.

Osvrnuvši se pak na sadašnju krizu, Belletti je istaknuo da bez spremnosti obiteljī za žrtvu, i bez njihove sposobnosti za prihvat slabih osoba, posljedice bi krize bile još teže. To nam, uostalom, pokazuje da se obiteljima ne mogu postavljati samo zahtjevi. Veliki se napor obitelji ima obuhvatiti velikim zauzimanjem društva. Upravo je zbog toga – rekao je Belletti – naša odgovornost, kao kršćanskih obitelji, također i to da se kao predstavnici istaknemo na društvenom i političkom području – napomenuo je predsjednik Foruma za obitelji. (rv/bitno.net)