Molitva je dar koji zahtijeva naše zauzimanje i ustrajnost – istaknuo je Benedikt XVI. na općoj audijenciji u dvorani Pavao VI. rekavši da danas, nakon kateheza na nedavnim općim audijencija o molitvi u Starom zavjetu, želi započeti katehezu o molitvi u Isusovu životu. Papa je potaknuo kršćane da budu svjedoci molitve i nade, posebice u svijetu koji ne želi susresti Boga.

Sklopljene ruke na molitvu

Po molitvi je Isus u trajnom dodiru s Ocem da do kraja ispuni njegov spasonosni plan za ljude – ustvrdio je Papa potičući vjernike da slijede Gospodinov primjer, da u molitvi razgovaraju s Bogom. U svojoj molitvi moramo naučiti sve dublje uranjati u povijest spasenja čiji je vrhunac Isus, pred Bogom obnavljati svoju odluku da ćemo vršiti njegovu volju, od Boga tražiti snagu da se možemo cijelim životom uskladiti s njegovom voljom, pokoravajući se njegovu ljubavnom projektu o nama – kazao je Sveti Otac.

Isusova molitva prožima sva razdoblja njegova otajstva i sve njegove dane, ni umor je ne obuzdava – nastavio je Papa objašnjavajući da Isusov nauk o molitvi proizlazi iz njegova sinovstva, iz njegova jedinstvenog odnosa s Ocem. Slušati, meditirati, biti u tišini pred Gospodinom koji govori prava je umjetnost koja se stječe ustrajnom praksom. Molitva je doista dar koji zahtijeva da ga se prihvati; molitva je djelo Božje koje od nas iziskuje trud i ustrajnost – ustvrdio je Benedikt XVI.

Promatrajući Isusovu molitvu svi se imamo zapitati: koliko vremena posvećujemo odnosu s Bogom – upozorio je Sveti Otac. Kršćani su pozvani da danas budu svjedoci molitve, jer je naš svijet često zatvoren za božanski obzor i nadu koja donosi susret s Bogom. U dubokom prijateljstvu s Isusom, u njemu i s njim živeći sinovski odnos s Ocem, svojom vjernom i ustrajnom molitvom možemo otvoriti prozore Božjega neba – objasnio je Benedikt XVI.

Papa je ponovno ohrabrio vjernike da ustraju na putu molitve, jer taj put otvara nove prilaze za one koji su udaljeni od Boga. Draga braćo i sestre, odgajajmo se za čvrst odnos s Bogom, za ustrajnu molitvu, punu pouzdanja, jer je ona, kako nas Isus poučava, kadra prosvijetliti naš život. Od njega tražimo da možemo bližnjima i svima koje sretnemo na putu priopćiti radost susreta s Gospodinom, životnim svjetlom – potaknuo je Benedikt XVI.

Pozdravljajući vjernike na raznim jezicima, govoreći na francuskom Papa se napose obratio vjernicima iz francuske biskupije Belley-Ars, koji su došli u Vatikan da u spomen na Svećeničku godinu vatikanskoj bazilici poklone portret svetoga Ivana Marije Vianneya. Na talijanskom je jeziku zahvalio pekarima i slastičarima koji su poklonili božićne kolače za Papinska djela milosrđa, a pozdravio je i izaslanstva raznih država koja sudjeluju na seminaru o smrtnoj kazni ‘Nema pravednosti bez života’, organiziranom pod pokroviteljstvom Zajednice svetoga Egidija. Papa je poželio da seminar ohrabri političke i zakonodavne pothvate za ukidanje smrtne kazne i za učvršćivanje postignutog napretka u prilagodbi kaznenog zakona dostojanstvu ljudske osobe i čuvanju javnoga reda.

Na hrvatskom je pak pozdravio hrvatske hodočasnike: Najsrdačnije pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito časne sestre Kćeri Božje Ljubavi, praćene gospodinom kardinalom Vinkom Puljićem. Vaše hodočašće je zahvala za nedavnu beatifikaciju u Sarajevu vaših pet sestara koje su podnijele mučeništvo za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dok zahvaljujemo na njihovu svjedočanstvu, molimo Boga da nam podari hrabrost i ustrajnost u našem služenju. Hvaljen Isus i Marija! (rv/bitno.net)