Lombardi

Glasnogovornik Svete Stolice o. Federico Lombardi progovorio je u svojem redovitom tjednom prilogu za Radio Vatikan o medijskim napadima na Katoličku crkvu koji se događaju u ove zadnje dane pontifikata Benedikta XVI. i rekao kako pojedini krugovi žele iskoristiti ovo osjetljivo razdoblje kako bi lažima diskreditirali Crkvu i njezino vodstvo.

„Ovo razdoblje zadnjih tjedana pontifikata Benedikta XVI., te konklava i izbora novoga pape jako je teško, imajući u vidu kako je to nova situacija. Radujemo se što ne moramo tugovati zbog smrti Svetoga Oca, ali u ovom slučaju moramo trpjeti pritiske i analize koje su potpuno strane onakvom duhu u kojem bi Crkva željela proživjeti ovo vrijeme iščekivanja i priprave”, rekao je Lombardi i nastavio:

„Postoje ljudi koji žele iskoristiti ovo vrijeme iznenađenja i dezorijentacije kod osoba slabijeg duha kako bi sijali razdor i diskreditirali Crkvu i njezino vodstvo. Pri tome  se koriste starim metodama poput dezinformacije, ogovaranja i klevete. Rade nedopustive pritiske kako bi utjecali na obvezu glasanja koju imaju pojedini članovi Kardinalskog zbora koje oni smatraju iz ovoga ili onoga razloga neprihvatljivima”.

Iako nije to spomenuo, potpuno je jasno da je Lombardijeva kolumna odgovor na članke koji su se pojavili u talijanskoj La Reppublici zadnjih dana, a u kojima se odreknuće od papinske službe Benedikta XVI. povezuje sa postojanjem „homoseksualnog lobija” unutar vatikanske administracije. Nakon što je iz posebnog izvješća doznao za postojanje tog lobija koji je „kompromitiran i ucijenjen”, nastavljaju te novine svoje procjene koje temelje na nejasnim izvorima , Papa je odlučio odstupiti i prepustiti mjesto nekome mlađem tko će se obračunati sa „homoseksualnim lobijem”, kao i onim dijelom klera koji se bavi malverzacijama. Lombardi kao službeni glasnogovrnik nije htio komentirati te natpise u La Reppublici, ali sada si je u privatnoj kolumni dao oduška i rekao što misli o njima i onima koji ih pišu ili naručuju:

„Onaj tko na misli ima samo seks, novce i moć, i naviknut je vrednovati svijet oko sebe samo kroz takve kriterije, nije sposoban vidjeti bilo što drugo niti u Crkvi. Takav je nesposoban uprijeti pogled prema gore ili proniknuti u dubinu, kako bi spoznao duhovne dimenzije i razloge egzistencije. Posljedica toga jest potpuno lažan prikaz Crkve i njezinih članova”.

Lombardi svoju radijsku kolumnu zaključuje jasnim porukama.

„Sve to neće promijeniti stavove vjernika, neće poremetiti nadu i vjeru sa kojom gledaju na Gospodina koji je obećao da će upravljati svojom Crkvom. Želimo da ovo vrijeme posluži za duboku refleksiju nad duhovnim očekivanjima svijeta i nad vjernošću Crkve Evanđelju, te molitvi Duhu Svetom za Njegovu blizinu Kardinalskom zboru koji se priprema za zahtjevnu službu spoznaje i izbora zbog koje i postoji”, rekao je glasnogovornik Svete Stolice koji je član isusovačkog reda.

„Tako živimo i živjet ćemo ovo razdoblje: kroz obraćenje i nadu”, poručio je Lombardi.

G. A.