Mučenici

Krv mučenika sjeme je novih kršćana, ta slavna Tertulijanova izreka još jače zvuči danas, na blagdan svetog Stjepana, Prvomučenika. Mučeništvo uostalom i spada na samu narav kršćanskog svjedočenja. Imajući u vidiku atentate na kršćane u Nigeriji Massimo Introvigne, predstavnik Organizacije za europsku suradnju i sigurnost za diskriminaciju protiv kršćana, rekao je kako je čudno kada se govori o mučeništvu da mnogi misle da je ono bilo odlika Rimskoga carstva.

I to je istina, ali bilo bi dobro – ustvrdio je profesor Introvigne – da i drugi znaju a ne samo kršćani, koje se danas progoni, da s povijesnog motrišta mučenici pripadaju našem dobu. Prema statističkim podacima najvećeg stručnjaka za statistiku Davida Barretta, od Isusove je smrti do danas oko sedamdeset milijuna kršćana umrlo mučeničkom smrću, od toga je 45 milijuna, više od polovice, podnijelo mučeništvo u naše doba, odnosno u dvadesetom i na početku dvadeset i prvog stoljeća. To je ujedno i velika pouka blaženoga Ivana Pavla: uvijek valja promišljati o činjenici da je u dvadesetom stoljeću bilo najviše mučenika, naročito u užasima komunizma i nacionalsocijalizma, a mučeništva se i danas zbivaju – ustvrdio je profesor Introvigne.

Na upit o stanju kršćana u svijetu, rekao je da kršćanima najviše prijeti islamski ekstremni fundamentalizam. Sveti je Otac podsjetio na zakon o blasfemiji u Pakistanu. Osim tih zakonskih nasilja postoje i mnoga privatna nasilja poput atentata u mnogim zemljama s većinskim muslimanskim stanovništvom. Ne smije se zaboraviti da kršćane progone i u drugim krajevima pod utjecajem komunističke ideologije, koja nije nestala 1989. ili 1991. godine, a ne može se tvrditi da u Kini postoji vjerska sloboda – ustvrdio je profesor podsjećajući kako i u krajevima s izrazitim vjerskim nacionalizmom progone kršćane.

U nekim dijelovima Afrike i Azije progone kršćane jer ih smatraju izdajnicima lokalne kulture, premda je vjekovna kršćanska nazočnost u tim zemljama. No, Valjalo bi napokon otvoriti i poglavlje kod nas, na Zapadu, poglavito Europi, gdje – kako je rekao Sveti Otac – nema nasilja kao u nekim dijelovima Afrike i Azije, ali se ono očituje u raznim podmuklim oblicima; vrlo razvidna diskriminacija protiv kršćana, pokušaj da ih se isključi iz javnoga života, da se kršćanstvo marginalizira, da se niječe kršćanski identitet i kršćanski korijeni, na razne se načine napada Crkvu i Svetoga Oca – zaključio je Massimo Introvigne. (rv/bitno.net)