Obitelj: muškarac i žena koji su ljube su remek-djelo društva, rekao je papa Franjo u svojoj katehezi na jučerašnjoj općoj audijenciji.

Brak

Foto: Shutterstock

Nastavljajući niz kateheza posvećenih obitelji Papa je jučer govorio o ženidbi i braku. Upozorio je kako sve manje osoba ulazi u brak, sve je više rastava, a sve manje djece. Teškoća da se ostane zajedno – bilo kao par, bilo kao obitelj – dovodi do sve češćih i sve bržih prekida veza, a upravo djeca trpe posljedice toga.

Upamtimo da su djeca prve žrtve, najvažnije žrtve, žrtve koje najviše trpe zbog rastave. Ako još od malih nogu doživljavaš da je brak veza “na određeno vrijeme”, nesvjesno ćeš na to tako i gledati, upozorio je Papa.

U nastavku je istaknuo kako je nužno razmišljati veoma ozbiljno o tome zašto toliki mladi “nemaju volje” ženiti se i zašto mnogi – i među krštenicima – imaju slabo povjerenje u brak i obitelj?

Te teškoće nisu samo materijalne naravi, premda su ove doista ozbiljne. Mnogi smatraju da je promjena koja se dogodila u ovim desetljećima krenula od emancipacije žene. Ali ni ta tvrdnja nije ispravna, to je laž, to nije točno! To je svojevrsni maskulizam, koji uvijek želi dominirati ženom, rekao je Papa.

Zapravo, gotovo svi muškarci i žene bi htjeli postojanu afektivnu sigurnost, čvrst brak i sretnu obitelj. Obitelj je mladima na prvome mjestu; ali, zbog straha da ne pogriješe, mnogi na to ni ne pomišljaju; premda su kršćani, ne misle na sakramentalnu ženidbu, jedini i neponovljivi znak saveza, koji postaje svjedočanstvo vjere. Možda je upravo taj strah od neuspjeha najveća prepreka prihvaćanju Kristove riječi, koji obećava svoju milost bračnom i obiteljskom zajedništvu, primijetio je Papa.

Najuvjerljivije svjedočanstvo blagoslova kršćanskog braka je dobar život kršćanskih supružnika i obitelji. Nema boljeg načina da se izrazi ljepota sakramenta! Od Boga posvećena bračna zajednica čuva onu vezu između muškarca i žene koju je Bog blagoslovio još od stvaranja svijeta; i to je izvor mira i dobra za čitav bračni i obiteljski život.

Kršćansko sjeme radikalne jednakosti među supružnicima mora danas donijeti nove plodove. Svjedočanstvo društvene vrijednosti ženidbe postat će uvjerljivo upravo na taj način, svjedočanstvom koje privlači, njihovom uzajamnošću, njihovom uzajamnom komplementarnošću, rekao je Papa.

Kako je izvijestila engleska stranica Radio Vatikana, te druge agencije, Papa je rekao i kako svjedočanstvo braka treba postati uvjerljivo i svjedočanstvom društvenog dostojanstva supružnika.

“Iz tog razloga, mi kršćani moramo postati aktivniji po takvim pitanjima. Primjerice, podržavajući odluku o jednakoj plaći za jednak rad muškaraca i žena. Razlika među plaćama je skandal”, poručio je Papa, a prenosi engleska stranica Radio Vatikana.

IKA, G. An. | Bitno.net