Izbjeglice

Odgovarajući na novinarov upit nakon predstavljanja Papine poruke je li Vatikan za ili protiv reguliranja priliva selilaca, kardinal je odgovorio: Selilaštvo nitko ne potiče niti ga tko ometa, nego se nastoje riješiti problemi koji su posljedica toga procesa. Uvjeren sam da nijedna država nema pravo proganjati selioce isto kao i to da nijedna država ne treba biti toliko naivna i dopustiti nesmetan ulaz na državni teritorij. Zakoni postoje, a država je dužna braniti kulturni identitet i blagostanje svojih građana, no to ne znači da može progoniti selioce – ustvrdio je kardinal Vegliò.

Na početku tiskovne konferencije kardinal je osim humanitarnog rada Crkve za useljenike istaknuo i vjerski vidik pojave. Selilac nije samo hrpa mesa sa svojim potrebama i očekivanjima, nego je i duša s bogatstvom svoje vjere. Podsjećajući na ovogodišnji znanstveni rad naslovljen „Vjera u pokretu“ u kojem se govori o življenoj vjeri selioca u zemljama prihvata te o deset država koje najviše pogađa pojava selilaštva (Rusija, Ukrajina, Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Španjolska, ali i Saudijska Arabija i Indija), kardinal je naveo Ameriku kao primjernu državu, s oko 43 milijuna stranaca, od kojih su 32 milijuna meksički kršćani. Te brojke govore o vjerskom bogatstvu koje useljenici donose sa sobom a i o njihovim očekivanjima od kršćanskih zajednica koje ih prihvaćaju – istaknuo je kardinal Vegliò.

Stoga Crkva – dodao je kardinal – u svojem karitativnom i pastoralnom radu nikada ne zaboravlja vjerski vidik, a nastoji uvijek biti primjerna u svojem zauzimanju za obranu prava i dostojanstva selilaca. Crkva ima važnu ulogu u procesu uključivanja. Ona naglašava središnjost i dostojanstvo osobe s preporukama da se štite manjine, vrjednuju njihove kulture, njihov prinos općoj pomirbi, te crkvena i misionarska dimenzija selilačke pojave kao i važnost dijaloga i sučeljavanja u civilnom društvu, crkvenoj zajednici te između raznih vjeroispovijesti i religija – ustvrdio je kardinal Vegliò. (rv/bitno.net)