Brazilski kardinal Odilo Scherer prema obavijesnim sredstvima slovio je kao jedan od ozbiljnih kandidata za nasljednika pape Benedikta XVI. uz milanskoga nadbiskupa kardinala Scolu i druga poznatija imena iz Kardinalskoga zbora. No predviđanja se nisu obistinila, a sudeći po reakcijama Božjega puka i prvim očitovanjima pape Franje, razvidno je da Duh Sveti nije slušao ni novinarsko navijanje niti je u obzir uzimao ljudsko cjepidlačenje. Još se jednom potvrdila ona biblijska: Misli moje nisu vaše misli.

O povijesnom izboru na Petrovu stolicu prvoga Pape iz Latinske Amerike s novinarom Radio Vatikana govorio je brazilski kardinal Odilo Scherer, nadbiskup Sao Paula.

– Sretan sam za Crkvu, za cijelu Crkvu, da ima novoga papu Franju. On je iz Latinske Amerike, iz Argentine. Rekao bi da to nije toliko važan čimbenik, ali ipak jest. Jamačno, izbor je latinsko-američkog pape vrlo znakovit. Prije svega, osnažili smo svijest da je Crkva opća, da je prisutna u cijelom svijetu, premda u nekim krajevima oskudno, primjerice u velikoj Aziji, ali to je poziv da se prema Aziji usmjeri odlučna misionarska učinkovitost – primijetio je kardinal Scherer naglašavajući opću dimenziju Crkve.

– Ta se dimenzija još bolje očitovala izborom pape koji nije iz Europe. Osim toga, činjenica da dolazi iz Latinske Amerike ima svojevrsno značenje jer gotovo polovica katolika živi u Latinskoj Americi, obilnoj bogatstvom iskustva crkvenoga života. Od Europe smo tijekom stoljeća mnogo primili. Došlo je vrijeme da svoje duhovno bogatstvo, svoje iskustvo crkvenoga života podijelimo s općom Crkvom. Lijepa je međusobna razmjena dobara, ne može se uvijek samo primati treba početi i vraćati – kazao je kardinal dodajući:
Jamačno se s papom Franjom očitovalo zajedništvo duhovnih dobara, u ovom slučaju kršćanskoga života i crkvenoga iskustva. Također se očituje drukčiji lik pape, jednostavnog, s novinama koje se ne kose s crkvenom tradicijom. To je vrlo važno. Kako je to lijepo rekao papa Benedikt XVI.: Mi prolazimo, u Crkvi se zbivaju promjene, ali Crkva uvijek ostaje ista, zapravo bitno ostaje u Crkvi samo se očituje na novi način. Izbor pape Franje u prvim trenutcima potiče ovakvo promišljanje. A vidjet ćemo što će se dogoditi sljedećih dana – kazao je kardinal.

Na primjedbu da Brazil za Svjetski dan mladih očekuje papu, rekao je da će to biti svjetski susret Pape i mladih.

– Očekujemo brojnu mladež, premda znamo da će biti teškoća zbog udaljenosti i skupoga zrakoplovnog prijevoza. Nadamo se da će iz cijeloga svijeta doći barem službena predstavništva. Bit će to lijep skup, lijepo će biti gledati mlado lice čovječanstva koje dolazi iz svih država, kultura, naroda, rasa i sa svim šarolikim očitovanjima. U tomu i je ljepota Dana mladih. Naravno da se očekuje najviše latinsko-američke mladeži, naročito iz Brazila, koji će ugostiti i prihvatiti mlade iz cijeloga svijeta, a uvjeren sam da će iz Argentine stići mnoštvo mladih da vide svojega Papu i posvjedoče i očituju svoju radost. Sve ćemo primiti otvorenih ruku. Neka dođu brojni i neka dođu radosni, sa željom da svjedoče vjeru i da svjedoče živost mlade Crkve znao bi reći papa Benedikt – zaključio je kardinal Scherer. (rv/bitno.net)