Papa Franjo zabrinut je smjerom u kojem ide Katolička Crkva u Njemačkoj, tvrdi kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana.

Švicarski prelat i prvi vatikanski čovjek za ekumenska pitanja svoju je opservaciju ponudio u razgovoru za Herder Korrespondenz. Povod intervjuu bilo je nedavno pismo Kongregacije za nauk vjere u kojem se kritizira posljednji pokušaj njemačkih teologa za ostvarivanjem zajedničke pričesti s protestantima.

Upitan je li Sveti Otac osobno odobrio pismo, kardinal Koch istaknuo je “kako se to nigdje ne spominje u tekstu”, ali i da mu je teško zamisliti da bi ono bilo objavljeno bez papinog pristanka.

“Prefekt Kongregacije za nauk vjere, kardinal Ladaria, je iznimno iskren i lojalan. Ne mogu zamisliti da bi učinio išta, a da papa Franjo to nije odobrio.”

Koch je pritom dodao kako je iz više izvora čuo da je “Papa u privatnim razgovorima izrazio svoju zabrinutost” i to ne samo po pitanju zajedničkog pričešćivanja, već “i zbog opće situacije u Crkvi u Njemačkoj”.

“Također, podsjećam vas da je papa Franjo prošle godine napisao poduže pismo Božjem hodočasničkom narodu u Njemačkoj.”

Spomenuto pismo, u kojem je Sveti Otac pozvao tamošnju Crkvu da veći fokus stavi na evangelizaciju, mnogi su protumačili kao kritiku kontroverznom “sinodalnom putu“. Radi se o procesu u kojem sudjeluju njemački biskupi i laici, a na kojem su iz nekih smjerova istaknute jasne tendencije za kritikom i promjenom nauka Crkve, osobito po pitanju spolnog morala i ređenja žena.

Što se tiče težnje za “recipročnim pričešćivanjem”, tj. mogućnošću da se katolici i protestanti zajednički pričešćuju u evangeličkim i katoličkim crkvama u Njemačkoj, ona je istaknuta u dokumentu “Zajedno za Gospodinovim stolom” koji je na 57 stranica objavljen u rujnu 2019. godine. Dokument je sastavila Ekumenska radna skupina protestantskih i katoličkih teologa (ÖAK) kojom su predsjedavali biskup Georg Bätzing s katoličke te biskup Martin Hein s luteranske strane. Njemački biskupi također su raspravljali o prijedlogu te su ga u svibnju poslali na razmatranje u Vatikan.

Odgovor Kongregacije za nauk vjere objavljen je 18. rujna, a u njemu je istaknuto kako prijedlog nije dovoljno u obzir uzeo katoličko razumijevanje Crkve, euharistije i svetog reda.

“Doktrinarne razlike i dalje su iznimno važne da trenutno isključuju mogućnost zajedničkog sudjelovanja na službi Večere Gospodnje i Euharistiji.”

Kardinal Kurt Koch pismo je nazvao “vrlo ozbiljnim” i “činjeničnim”, potvrdivši pritom da je sudjelovao u razgovorima oko njegovog sastavljanja.

“O problemima ÖAK-ova dokumenta razgovarao sam također i s pojedinim njemačkim biskupima. Već prije godinu dana, ubrzo nakon njegove objave, svoje sam primjedbe osobno uputio biskupu Georgu Bätzingu, objasnivši da ne mogu podržati glavne točke dokumenta te, iznad svega, njegove posljedice.”

“Čini se da ga (moje primjedbe) nisu uvjerile”, dodao je švicarski prelat.

Biskup Bätzing trenutno služi kao predsjednik Njemačke biskupske konferencije te je prije objave pisma Kongregacije za nauk vjere istaknuo da će se zaključci ÖAK-a primijeniti na Ekumenskom crkvenom kongresu koji će se u svibnju 2021. održati u Frankfurtu.

Kardinal Koch istaknuo je kako biskupi sada ne mogu nastaviti sa svojim namjerama.

“Ako će njemački prelati pismo Kongregacije za nauk vjere tretirati manje važnim od dokumenta ekumenske radne skupine, nešto više nije u redu s njihovom hijerarhijom prioriteta.”