Kardinal Robert Sarah iz Gvineje novi je prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, objavili su danas mediji.

Sarah je dosad obnašao dužnost čelnika Papinskog vijeća Cor Unum, a njegovo imenovanje na mjesto prefekta kongregacije koja je zadužena, među ostalim, i za liturgiju talijanski vatikanist Andrea Tornielli komentira kao znak da na tom polju neće biti posebnih promjena. Na tom mjestu zamijenit će kardinala Antonia Cañizaresa Lloveru.

“Riječ je o čovjeku koji ima iza sebe bogato pastoralno iskustvo i doživljava ga se kao ‘tradicionalnog'”, napisao je Talijan.

Pojedini mediji sada ističu kako je Sarah nedavno bio govornik na hodočašću ljubitelja izvanrednog oblika rimskog obreda, što govori o njegovoj privrženosti tradiciji.

Ovih dana su mediji objavili vijest o još jednom važnom imenovanju koje je proglasio papa Franjo.

Kardinal Wilfrid Napier iz Južnoafričke Republike postao je članom organizacijskog odbora za sinodu o obitelji koja će se dogoditi iduće godine. Analitičari ovo imenovanje smatraju znakovitim jer je Napier bio jedan od glavnih kritičara izvješća objavljenog nakon polovice rada sinode. Podsjetimo, dokument je izazvao velike kontroverze, puno formulacija iz njega izbačeno je u završnom izvješću, a sastavili su ga upravo oni prelati s kojima će sada Napier surađivati i koji su bili u Tajništvu Sinode – među njima je i talijanski nadbiskup Bruno Forte koji je, tvrde vatikanisti, glavni autor spornog izvješća.

Goran Andrijanić | Bitno.net