Obitelj je baština čovječanstva, najvrjednije blago svih naroda. To je temelj na kojemu gradi svoju pastoralnu zauzetost Crkva u Argentini slijedom dokumenta u Aparecidi za Južnu Ameriku i kako ga je oblikovao još 2008. kardinal Bergoglio, današnji papa Franjo. Slijedom toga, obitelj je također i središnjica nove evangelizacije u suvremenom društvu. Valja odmah napomenuti da je riječ o obitelji utemeljenoj na braku između muškarca i žene jer tako ona postaje izvor svih onih vrednota koje su žurno potrebne suvremenom društvu. Obitelj je, naime, naravno i privilegirano mjesto života koji se odgovorno daruje i prihvaća te se velikodušno hrani kruhom i radom, ističe se također u dokumentu kardinala Bergoglia.

Takav pogled na obitelj odiše vedrinom i pozitivnošću, premda se ne prikrivaju suvremene poteškoće pogotovu u odnosima između roditelja i djece u današnjoj stvarnosti etičkoga i kulturalnoga jednako kao i ekonomskoga i društvenoga okruženja. Takav je pogled na obitelj naravni slijed učenja Drugoga vatikanskoga sabora ali i pape Ivana Pavla Drugoga te Benedikta Šesnaestoga.
S tim je u vezi i knjiga razgovora s kardinalom Bergogliom iz pera Franceske Ambrogetti gdje se dotiču izvorna etička i moralna pitanja a budući Papa jasno veli: Moral se ne mijenja, on je u nama. Etičko je ponašanje dio našega bića, veli kardinal Bergoglio te o spolnosti pojašnjava: Crkva propovijeda ono što smatra da je bolje za ljude, da se potpuno ostvare u punini sreće. To nam, piše u svojem dokumentu kardinal Bergoglio, potvrđuju i razgovori s ljudima kad ih pitamo što si najbolje u životu žele te odgovaraju gotovo jednoglasno: živjeti u obitelji, imati obitelj.

U društvu gdje sve ima svoju cijenu, blago obitelji je besplatni dar za službu Crkve i društva. Stoga po svojoj naravi, premda živi u svagdašnjoj stvarnosti prepunoj proturječja, obitelj potpuno ostvaruje samu sebe kad utjelovljuje one vrednote koje je društvo profita i egoizma kao udaljilo, a to su vrednote solidarnosti, ozbiljnosti, međusobne pomoći, podjele i bratstva. Eto upravo stoga i papa Franjo vidi u obitelji prostor i školu zajedništva, a upravo je to potrebno današnjem svijetu. Jer obiteljsko je zajedništvo i dijeljenje izvor društvenih vrednota koje u međusobnom poštovanju i mirnom suživotu postaju konkretni izričaji. (rv/bitno.net)