Sako

Kaldejski katolički patrijarh Louis Rafael I. Sako pozvao je papu Franju da posjeti Irak. Baš kao što se sv. Franjo Asiški prije 800 godina u Egiptu susreo sa sultanom, “nadamo se da će sada papa Franjo moći doći u Irak, da bi kršćane učvrstio u vjeri te da bi malo stado u Abrahamovoj domovini ohrabrio i ulio mu nadu”, prenosi zaklada Pro Oriente, navodeći intervju koji je patrijarh Sako 22. ožujka dao rimskoj agenciji “AsiaNews”.

Kaldejski patrijarh pozvao je Papu u Irak i Sveti Otac je na to spontano izrazio želju pohoditi Mezopotamiju, zemlju iz koje je Abraham krenuo na svoj put vjere.
Patrijarh je dodao da je bio oduševljen “jednostavnošću i spontanošću” pape Franje: “On je otac i prvorazredni pastir.”

Papa je bio duboko ganut kada ga je patrijarh izvijestio kako je tijekom posljednjih deset godina u Iraku ubijeno oko tisuću kršćana, a oko 60 crkvi je napadnuto. “Papa je sa suzama u očima rekao da osjeća boli kršćana u Iraku… Zamolio sam ga da se susretne i s muslimanima, poput sv. Franje.” Kada poglavar Katoličke crkve bude govorio islamskom svijetu “nas kršćane će više poštovati”, mišljenja je patrijarh Sako. (ika/bitno.net)