Rođen u Paganiju, nedaleko od Salerna, prije 54 godine, fra Agnello je dozrijevao u svom zvanju u sjeni franjevačkog samostana svetog Ante u mjestu Nocera Inferiore. Posljednjih je osam godina bio župnik župe Dvanaestorice svetih apostola u povijesnom središtu Rima, za koju fra Stoia rado ističe da je “pedeset godina bila Michelangelova župa“

U intervjuu za “Vatican News” fra Agnello Stoia zahvaljuje papi Franji na povjerenju, u kojemu ima uzornoga oca.

Pojasnio je da ljudi često misle kako je župnička služba u papinskoj bazilici novost, no da župnik u bazilici zasigurno postoji od ranih 1500-ih, kada je započela radom nova “Fabbrica di San Pietro”. “Župnik je imenovan poradi onih koji su htjeli primiti krštenje u ovom ‘svetištu nacija’. Do prije trideset godina svaka je rimska obitelj barem jedno dijete krstila u Sv. Petru. Činjenica da se središte Rima ispraznilo znači da su se preselili na periferiju“, pojasnio je fra Agnello.

U razgovoru za “Vatican News” novi župnik naglašava da podudaranje početka sinodalnog puta Katoličke Crkve i njegove nove službe vidi kao providnost. “Inspiraciju ću pronaći u Papinim riječima i gestama, budući da sam župnik njegove bazilike. Nadam se da ću biti dorastao tomu, da ću moći najživlje i najneposrednije prevesti misao i djelovanje pape Franje“, zaključio je fra Agnello.