Papa_moli

Dragi prijatelji, želio bih se zaustaviti na jednoj vijesti koja je prošli tjedan izazvala pažnju u novinama i na internetu. Riječ je o „objavama“ anonimnog izvora za agenciju Zenit, vezanima za razloge koji su Ratzingera natjerali da se odrekne papinstva.

„Bog mi je to rekao“, glasio je odgovor pape emeritusa na pitanje o tome zašto je odstupio s Petrove Stolice, kako piše Zenit. Ratzinger je ubrzo precizirao da „nije bilo nikakve vrste ukazanja ili fenomena ovakve vrste; već ‘mistično iskustvo’ u kojem je Gospodin u njegovo srce stavio ‘bezuvjetnu želju’ da bude nasamo s Njim, povučen u molitvi“. Prema navedenom izvoru, mistično se iskustvo nastavilo svih ovih mjeseci, a „želja za posebnim i izravnim odnosom s Gospodinom sve je više rasla.”

Zanimanje za ovu vijest, koje je po mom mišljenju pretjerano, (s druge strane, ljeto je i olakšavajuće je ako na stranicama osvane nešto drugačije od svakodnevnog teatra izjava i protuizjava o Berlusconijevoj političkoj prikladnosti), izazvalo je reakcije i neka poricanja. Slažem se s onim što je rekao vatikanist Lucio Brunelli u emisiji na TG2 posvećenoj toj temi, kad jer primijetio da je situacija „pomalo zbunila osobe koje su bliske njemačkom papi“.

Međutim kasnije su se pojavile još neke izjave, kao ona, mjerodavna, njemačkog novinara Petera Seewalda, koju je agencija Kath.net skratila: „To su gluposti i izmišljotine.“ Seewald je izjavio: „Čak i ako su svi mediji „pali na ovakve besmislice, Benedikt XVI., koji je najbolji izvor i s kojim sam nedavno razgovarao o njegovu povlačenju, nijednom se nije tako izrazio.“

Što se tiče izjave „anonimnog izvora“, iza koje stoji ozbiljna tiskovna agencija Zenit, neki smatraju da su ovi imali izravan razgovor s papom emeritusom. Iako su mnogi sumnjičavi prema Papinim riječima zbog odluke o anonimnosti izvora, po mom mišljenju to uopće nije upitno. Kao što se sjećate, slučaj Watergate, koji je Richarda Nixona natjerao na ostavku, izbio je kao posljedica jednog anonimnog izvora. Upitna nije anonimnost, već kvaliteta informacija i pouzdanost izvora.

Zanimljivije su mi izjave oca Bernda Hagenkorda, s Radio Vatikana, u intervjuu za www.domradio.de (prijevod je objavio www.finesettimana.org). Hagenkord također preporučuje oprez, i govoreći o navodnom mističnom iskustvu kaže: „Čini se da je Benedikt rekao da njegovo povlačenje nije bijeg od svijeta, već bijeg prema Bogu i životu u njegovoj ljubavi. Čini mi se da je ovo posljednje mogao izreći Benedikt. Pojam mističnog iskustva, naprotiv, prilično je patetičan i ne čini se da je povezan s Benediktom.

Pretpostavljam da se Benedikt u svojoj molitvi dugo borio, kako bi poslije mogao reći da je uspio s „pronicljivošću“ prepoznati Božju volju, naime da je došlo vrijeme da se povuče zbog svog fizičkog stanja. To je još ranije nagovijestio i većina vatikanista ovaj razlog smatra razumljivim.

Tako njemački svećenik ne opovrgava sve riječi, vrlo malo zapravo, koje je Zenitov izvor pripisao Ratzingeru kao „besmislice“, ali barem u nekima nazire mogućnost vjerodostojnosti. Međutim, upravo je danas, u jednom intervjuu za TG5, osobni tajnik Benedikta XVI. don Georg Gaenswein rekao da je priča o mističnom iskustvu lažna, nadodavši: „Sve je izmišljeno i lažno, od početka do kraja.“

Želio bih sada reći svoje mišljenje. To što papa emeritus osjeća da je svojom gestom izvršio volju Božju, meni se čini normalnim, štoviše neophodnim, za njegovu savjest i za Crkvu općenito. Da je Ratzinger podnio ostavku bez ove svjesnosti i sigurnosti, da je u tom pogledu imao sumnji u vezi s Božjom voljom, katolički gledano počinio bi grijeh. Dakle, to da je Benedikt XVI. povjerio jednom prijatelju (indiskretno) da je izvršio volju Božju meni se čini očitim. Problem predstavlja izjava „Bog mi je to rekao“, koja je ponajviše vezana za mistično iskustvo. Tko poznaje Benedikta, dobro zna koliko malo karakterno naginje misticizmu; objavama, ukazanjima, senzacionalnim fenomenima. Ali, s druge strane, ako je moguće da je Ratzinger prije nego je donio odluku o povlačenju, u molitvi i meditaciji koje su pretpostavljamo bile duge, postao uvjeren da ne može dalje obavljati svoju zadaću, isto tako je moguće da je imao izjavu sličnu onoj koju opisuje Zenit.

Isti Zenitov anonimni izvor opovrgnuo je da iza tih riječi, koje sada nakon poricanja don Georga smatramo lažnima, stoje objave ili ukazanja. Međutim, onaj tko prolazi kroz duboko iskustvo vjere, koji provodi mnogo vremena u molitvi, koji je naviknut svakodnevno Bogu povjeravati svoj život i svoje probleme, pokušava prepoznati Božju volju. Dakle, po mom mišljenju ne postoji opreka između motivacije povezane sa starošću, s fizičkim propadanjem i manjkom energije, i svjesnosti o vršenju Božje volje. Nije upućen nikakav presudan telefonski poziv iz zagrobnog života ili božanska šifra Državnom tajništvu, pomoću koje je Svemogući priopćio svome predstavniku na zemlji da odustane. Međutim ne sumnjam da je manjak snage koja je potrebna za obavljanje zvanja bio u središtu temeljitog razgovora između Benedikta i njegova „poslodavca“ o razlogu ostavke. Zbog toga je, čak i da Ratzinger nije izgovorio onu rečenicu („Bog mi je to rekao“), potrebno vjerovati da je sadržaj izjave istinit.

Andrea Tornielli | Sacri palazzi

Prijevod: M.F. | Bitno.net