Za blaženstvo je potrebno jedno čudo, za svetost dva, a časni sluga Božji Ivan Pavao I. možda je već ispunio i potonji kriterij.

Papa (pravim imenom Albino Luciani) koji je Crkvom upravljao tek 33 dana ostao je poznat u javnosti po svojoj poniznosti i smiješku, zbog čega mu je prišiven nadimak “Nasmijani papa”.

Početkom studenog prošle godine papa Franjo potpisao je dekret o herojskim krepostima Ivana Pavla I. čime je otvoren daljnji put njegovoj beatifikaciji (i kanonizaciji). Posljednji događaji pak pokazuju kako kraj tog puta možda nije daleko.

To se može iščitati i iz riječi kardinala Pietra Parolina, vatikanskog državnog tajnika, koji je krajem kolovoza izjavio kako vjeruje da već postoji jedno čudo po zagovoru pape Lucianija.

Radilo se o istom događaju koji je spomenuo kardinal Parolin ili ne, talijanske novine, La tribuna di Treviso, objavile su u ponedjeljak priču o 15-godišnjoj djevojci iz talijanskog gradića Parèa koja pati od leukemije, a čije se stanje naglo poboljšalo nakon molitve papi Ivanu Pavlu I.

Krajem listopada dva su svećenika iz njezine župe (župnik Michele Maiolo te monsinjor Fausto Scapina) posjetila papu Franju predavši mu pismo u kojem su opisali njezinu priču i patnju, tražeći pritom od Svetog Oca da ju stavi u svoje molitve, što je Papa i obećao.

Don Fausto iskoristio je taj susret i kako bi posjetio grob “Nasmijanog pape”.

“Klečao sam i plakao prisjećajući se svega dobroga što je (papa Luciani) kao biskup učinio za mene i biskupiju Vittorio Veneto”, izjavio je svećenik, dodavši: “Molio sam papu Lucianija da zagovara pred našim Gospodinom kako bi spasio život ovoj mladoj djevojci i, da budem iskren, molio sam ga za još dvije vrlo teške situacije.”

Djevojci je nedugo nakon toga postalo bolje te je 11. veljače ove godine primila sakrament potvrde zajedno sa svojim vršnjacima.

Don Fausto uvjeren je kako je upravo zagovor “Nasmijanog pape” pomogao njegovoj župljanki.

“Naša prijateljica, za koju je molila cijela zajednica, uključujući i papu Franju, izašla je iz kritične faze. I dalje molimo za nju kako bi potpuno izašla iz tunela.”

Valja nadodati kako ona nije jedina osoba u okolici Trevisa koja je doživjela čudo po zagovoru Ivana Pavla I.

Floriano Zambon, bivši gradonačelnik grada Conegliana, ozdravio je od limfoma nakon što su se on i njegova obitelj utjecali papi Lucianiju.

Tino Krvavica | Bitno.net