Na početku sudske godine Rimske rote Benedikt XVI. govorio je o tumačenju kanonskog zakona

Istinsko se pravo ne može odvojiti od pravednosti, ustvrdio je 21. siječnja papa Benedikt XVI. u govoru na početku sudske godine redovitog prizivnog suda Svete Stolice – Rimske rote. Papa je ogovorio o “primarnoj ulozi sudske službe”, odnosno o tumačenju kanonskog zakona, a podsjetio je i na nedavno ustanovljenje Ureda pri Apostolskom sudu nadležnog za valjano sklopljen, ali ne konzumiran brak, i za nevaljanost ređenja, izvještava Radio Vatikan.

Kanonsko pravo ima svoj smisao i temelji se na istinama vjere, a njegovo je tumačenje usko povezano sa samim poimanjem crkvenoga zakona. Stoga valja izbjegavati opasnost da se kanonsko pravo poistovjećuje sa sustavom zakona, odnosno tekstovima i zakonicima, da mu se pridaje legalistički smisao, jer takvo bi ograničavanje dovelo do zaborava naravnog prava i Božjeg pozitivnog prava kao i njegova životnog odnosa sa zajedništvom i poslanjem Crkve, ustvrdio je Sveti Otac.

Istinsko pravo ne može se odijeliti od pravednosti – to načelo vrijedi i za kanonsko pravo, koje se ne može uokviriti u čisto ljudski normativni sustav, nego se ima povezivati s pravnim poretkom Crkve, u kojem je na snazi viši zakon. Tako pozitivni ljudski zakon nema prvenstvo koje mu se želi pridati, jer pravo se ne poistovjećuje sa zakonom, a ljudski zakon biva vrednovan jer je izraz pravednosti, u prvom redu po tome što priznaje božansko pravo ali i po tome što određuje opravdanost ljudskog zakona, objasnio je Benedikt XVI.

Tumačenje kanonskog zakona ima se odvijati u okviru Crkve. Kršćanska zrelost zahtijeva sve veće poštivanje zakona i njegovu vjernu primjenu. Potreban je duh prilagodljivosti u prihvaćanju zakona, nastojati pošteno i predano proučavati pravnu tradiciju Crkve da bi se s njom moglo poistovjetiti kao i s odredbama Pastira, naročito papinskih zakona i učiteljstva o kanonskim pitanjima, koje je po sebi obvezujuće u tome što uči o pravu,istaknuo je Papa.

Ta su promišljanja naročito važna u okviru zakona koji se odnose na ustanovu braka i njegovu konzumaciju te za primanje svetoga reda, kao i propisa koji uređuju te sudske procese. Ta sukladnost s pravim smislom crkvenoga zakona ima veliki utjecaj na praktičan život osoba i zajednica i stoga zahtijeva posebnu pozornost, ustvrdio je Sveti Otac. Potaknuo je na jedinstveno tumačenje zakona što ne prejudicira ulogu lokalnih sudišta, pozvanih da se sučeljavaju sa stvarnim situacijama u pojedinim kulturološkim kontekstima. Svi su obvezni s poštovanjem se odnositi prema istini o pravu, nastojeći da u primjeni zakonskih i upravnih instituta primjenjuju zajedništvo u stezi, kao bitnom vidiku jedinstva Crkve, zaključio je Sveti Otac.

Nakon audijencije Rimskoj roti Papi su u Apostolskoj palači, na spomendan sv. Agneze, predstavljena dva blagoslovljena janjeta, od čije će se vune tkati bijeli okovratnici, palij, urešeni sa šest crnih križića, i koji se čuvaju u škrinji kod glavnoga oltara u bazilici Sv. Petra, a koje Sveti Otac 29. lipnja tijekom svečane mise na blagdan svetih Petra i Pavla stavlja na ramena novih nadbiskupa metropolita. (ika/bitno.net)