Sveto pismo Mariju predstavlja kao ženu od malo riječi, ali ona ima pozorni pogled – rekao je Papa te je dodao kako je jedna od najvažnijih njezinih osobina – toplina. Marija nam svojim majčinstvom pokazuje da poniznost i nježnost nisu vrline slabih, već snažnih; uči nas kako nije potrebno odnositi se prema drugima loše kako bismo se osjećali važnima.

Sveti Otac je u svojoj propovijedi istaknuo kako Marija čuva svijet od „raka duhovnog sirotanstva“. Podsjetio je da su majke „najjači protuotrov za naša individualistička i egoistička nagnuća, za zatvaranje u sebe i ravnodušnost. Društvo bez majki bilo bi nemilosrdno društvo, koje bi imalo mjesta samo za računicu i špekulaciju.“ Majke su sposobne, čak i u najtežim vremenima, svjedočiti nježnost, bezuvjetno samožrtvovanje i snagu nade – naglasio je Papa.

Sveti Otac je kazao kako je on sâm toliko toga naučio od majki „čija su djeca u zatvorima ili leže na bolničkim krevetima ili su ovisna o drogi i te se majke – bilo hladno bilo vruće, padala kiša ili vladala suša – nikad ne prestaju boriti za ono što je najbolje za njihovu djecu. Ili one majke u izbjegličkim kampovima ili čak usred rata, koje bez kolebanja grle svoju djecu te su im potpora u njihovim trpljenjima. Majke koje doslovno daju život za svoju djecu tako da nijedno od njih ne propadne. Gdje su majke, tamo je jedinstvo, pripadnost, pripadanje djece“ – rekao je Papa.

Stoga je za papu Franju pravo da na početku godine usmjerimo pogled na Mariju. Pomisao na Majku Božju „nas čuva od nagrizajuće bolesti ‘duhovnog sirotanstva’. To je duboki osjećaj da ne pripadamo obitelji, narodu, zemlji, našem Bogu, i dovodi nas do toga da gledamo samo na sebe te se zatvorimo u sebe. Tko doživi takvo sirotanstvo, zaboravlja da je sâm život dar koji smo pozvani dijeliti s drugima u našem zajedničkom domu“, kazao je Sveti Otac.

Ovaj oblik sirotanstva je podmukao jer dolazi pritajeno i „izjeda i omalovažava dušu. I tako se postupno omalovažavam jer mi nitko ne pripada i nikome ne pripadam. Omalovažavam zemlju jer mi ne pripada; omalovažavam druge jer me se ne tiču; omalovažavam Boga jer mu ne pripadam i u konačnici omalovažavam sama sebe budući da zaboravljam tko sam kao i svoje božansko ‘prezime’“ – rekao je papa Franjo.

Nasuprot tomu svetkovina sv. Majke Božje nas podsjeća da nismo puki predmeti „čija je svrha konzumirati i biti konzumirani, već smo djeca, obitelj, narod Božji.“ Marijin pogled nas oslobađa od ‘duhovnog sirotanstva’ te nas uči brinuti se za život na isti način i s istom nježnošću kao što je to ona činila: sijući nadu, osjećaj pripadanja i bratstva – poručio je na kraju Sveti Otac.

U nagovoru pred Angelus Papa je rekao:

U posljednjih nekoliko dana svoj smo poklonstveni pogled polagali na Sina Božjega, rođenog u Betlehemu; danas, na svetkovinu Marije Bogorodice, upravljamo svoje oči na Njegovu Majku, ali u izravnoj i bliskoj povezanosti s Njime.

Ta sveza se ne iscrpljuje činjenicom da je neko ‘rodio’, a netko ‘bio rođen’; Isus je “rođen od žene” (Gal 4,4) za misiju spasenja, a njegova Majka iz ove misije nije isključena; štoviše, s njom je intimno povezana. Maria je toga svjesna, pa se ne zatvara u svoj majčinski odnos s Isusom, nego ostaje otvorena i brižna za sve događaje koji se oko njega odvijaju: čuva i razmišlja; ispituje i produbljuje, kako nas Evanđelje podsjeća danas (Lk 2,19). Već je izrekla svoj “da” i pokazala raspoloživost za uključenje u provedbu Božjeg spasenjskoga plana, koji “rasprši oholice umišljene, silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne; gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne” (Lk 1,51-53). Sada, tiha i pažljiva,nastoji shvatiti što Bog od nje želi, iz dana u dan.

Posjet pastira prilika je za ‘hvatanje’ ponekog elementa Božje volje koja se očituje u prisutnosti tih skromnih i siromašnih ljudi. Evanđelist Luka nam govori o posjetu pastira špilji s nizom glagola koji izražavaju pokret: idu bez odgode, nalaze Dijete s Marijom i Josipom, vide ga, prenose ono što im je o Njemu bilo rečeno; i na kraju slave Boga (usp. Lk 2,16 do 20). Maria pomno prati ovaj prolaz pastirâ, jer iz njega već izbija pokret spasenja, koje će izbiti iz Isusova djela, prilagođava se spremna za bilo koji Gospodinov zahtjev. Bog od Marije ne traži samo da bude majka njegova Sina, već i suradnju sa Sinom i za Sina u planu spasenja, da u njoj i po njoj, poniznoj službenici, ispune velika djela božanskog milosrđa.

A onda, dok poput pastira, motrimo ikonu Djeteta u naručju svoje majke, osjećamo kako u našem srcu raste osjećaj neizmjerne zahvalnosti Onoj koja je na svijet dala Spasitelja. Zato, na prvi dan Nove godine, recimo:
Hvala ti, sveta Majko Sina Božjega, Isusa!
Hvala ti na poniznosti koja je privukla Božji pogled;
Hvala ti za vjeru s kojom su prigrlila njegovu riječ;
Hvala na hrabrosti s kojom si rekla: “Evo me”,
zaboravivši na se, osupnuta Svetom Ljubavlju.
te posta jedno s Njegovom nadom.
Hvala ti, sveta Majko Sina Božjega, Isusa!
Moli za nas, hodočasnike u vremenu;
pomažući nam kročiti putem mira. Amen.

Draga braćo i sestre, sretna Nova godina! Godina će biti dobra u mjeri u kojoj svatko od nas, uz Božju pomoć, svakodnevno pokuša činiti dobro. Tako se izgrađuje mir, govoreći: “NE” – s činjenicama – mržnji i nasilju, te “DA” bratstvu i pomirenju. Prije 50 godina, papa Pavao VI. započeo je na ovaj dan slaviti “Svjetski dan mira”, kako bi ojačao naše zajedničke napore u stvaranju mirnog i bratskog svijeta. U ovogodišnjoj poruci, predložio sam nenasilje kao način za politiku mira. Na žalost i noćas je – u noći dobrih želja i čestitki nade – došlo do nasilja. Ražalošćen izražavam svoju blizinu turskom narodu. Molim za brojne žrtve i za ranjene, ali i za čitavu naciju koja je u žalosti. Od Gospodina molim da podrži sve ljude dobre volje, koji se istinski suočavaju s ranom terorizma; mrlju krvi, koja svijet ovija sjenom straha i izgubljenosti.

Želim se zahvaliti talijanskom predsjedniku za dobre želje koje mi je sinoć uputio, tijekom svog obraćanja naciji. Uzvraćam istom mjerom, zazivajući Božji blagoslov na talijanski narod kako bi, uz odgovoran i jedinstven doprinos svih, mogao u budućnost gledati s pouzdanjem i nadom.

Pozdravljam vas sve ovdje prisutne, obitelji, udruge, skupine mladih, želeći vam sretnu i mirnu novu godinu. Zahvaljujem za brojne molitvene inicijative i zauzetost za mir koje se odvijaju diljem svijeta. Po svom običaju, čestitavši svima, Papa se preporučio u njihove molitve te otpustio mnoštvo.

Radio Vatikan | Bitno.net