Tijekom audijencije s mladima talijanske Katoličke akcije, Papa se prisjetio mladića iz Ivree koji je 1944. stradao u dobi od 20 godina dok je pomagao ranjenom njemačkom vojniku. Svjedok predanosti, vjere i ljubavi prema bližnjemu.

Papa Franjo navodi riječi blaženog Carla Acutisa, koji se dobro snalazio na internetu, i Gina Pistonija, mladića iz Katoličke akcije, čija je kauza za beatifikaciju u tijeku. Na audijenciji mladima Katoličke akcije predlaže ovu dvojicu mladića koji su u različitim razdobljima i u različitim kontekstima imali istu intuiciju: ljubav prema drugima kao odraz ljubavi prema Bogu. O Carlu Acutisu znamo puno, zahvaljujući internetu i velikom interesu za tog posebnog dječaka, pravog “milenijalca”. Gino Pistoni, s druge strane, manje je poznat javnosti, ali njegov kratki život pun je poticaja. Papa govori o njemu i njegovom prinošenju života krvlju, poziva mlade da se ugledaju na Gina i da se “izraze svime” što imaju.

U krvi završava život ovog mladića; ubijen je trzajem minobacača koji mu je prekinuo bedrenu arteriju, 25. srpnja 1944., tijekom napada njemačkog SS-a. Krvlju na platnu svoje naprtnjače ispisuje: “Prinosim svoj život za Katoličku akciju i za Italiju. Živio Krist Kralj”. Gino je imao 20 godina kada je umro, a njegovo tijelo bit će pronađeno nekoliko dana kasnije u planinama Trovinassea, u području Mombarone. Na toj neplodnoj zemlji, u posljednjoj čežnji za životom, Gino spašava jednog od svojih “neprijatelja”: biva ustrijeljen dok pomaže ranjenom njemačkom vojniku.

Tako završava njegova ovozemaljska avantura, obilježena entuzijazmom, sportom koji doživljava kao “sredstvo uzdizanja duha”, rekli su njegovi prijatelji. Gino Pistoni rođen je u Ivrei 25. veljače 1924. u obitelji dvoje malih trgovaca. Najprije se školuje kod sestara od Bezgrešnog začeća iz Ivree, zatim kod salezijanaca iz Cuorgnèa i na kraju u kolegiju Svetog Josipa u Torinu, koji vode braća kršćanskih škola. Život mu se mijenja s 18 godina kada ulazi u Katoličku akciju, gdje se opredjeljuje kao animator centara za mlade te posvećuje apostolatu rođenom iz snažnog molitvenog duha, usredotočenog na euharistiju i pobožnost Bogorodici. Tijekom Drugoga svjetskog rata stupio je u partizansku formaciju za obranu prava okupiranog stanovništva. Imao je samo jedan uvjet: da nikada ne mora uzeti pušku, jer kao kršćanin ne prihvaća nasilje. Kada se susreće sa smrću dok spašava život bližnjega, on je nenaoružani partizan u planinama Penninskih Alpa.