Papa Franjo potpisao je danas, 3. listopada, u Asizu novu encikliku naziva Fratelli tutti (hrv. Svi smo braća).

Potpisivanje je izvršeno u poslijepodnevnim satima na grobu sv. Franje, čija se obljetnica smrti danas obilježava te iz čijih je tekstova preuzet naslov enciklike, javlja Vatican News.

Ovo je četvrti posjet Svetog Oca Asizu gdje je danas služio i svetu misu. Liturgija i potpisivanje bili su zatvoreni za javnost, a prisustvovalo je tek dvadesetak fratara te nekoliko redovnica.

Enciklika Fratelli tutti je socijalnog karaktera, upravo poput svoje prethodnice Laudato si’, te u njoj papa Franjo progovara o temama bratstva i društvenog prijateljstva u svijetu nakon pandemije koronavirusa. Prema najavama, neke od tema u dokumentu bit će i nadvladavanje sukoba te dijalog među religijama.

Tekst enciklike bit će javno objavljen sutra, 4. listopada, na blagdan sv. Franje.

papa Franjo, Asiz, misa, enciklika Fratelli tutti

Sveti je otac slavio euharistiju na grobu sv. Franje/Foto: Ipa/Pixsell

Inače, oko enciklike su već nastali sporovi i to zbog samog naslova Fratelli tutti koji, optužuju neki, isključuje žene.

No, iz Vatikana su oštro odbacili takve tvrdnje ukazujući da je izraz preuzet izravno iz tekstova svetog Franje Asiškog.

„Franjo je izabrao riječi asiškog sveca kako bi pokrenuo razmatranje o nečemu do čega mu je vrlo stalo: bratstvu i društvenom prijateljstvu. On se, stoga, obraća svim braći i sestrama, svim ljudima i ženama dobre volje koji nastanjuju zemlju: svima, uključivo, i ni na koji način isključivo“, napisao je Andrea Tornielli, voditelj uredničke direkcije Dikasterija za komunikaciju.

Smatra se da je ovo prva enciklika unatrag 200 godina koja je potpisana izvan Rima. Posljednji put to je učinio papa Pio VII. koji je encikliku Il trionfo potpisao u talijanskom gradu Ceseni, 1814. godine.

*Informacija o prvoj enciklici potpisanoj izvan Rima naknadno je ispravljena