Papa Franjo i Euharistija

Foto: news.va

Gospodin nas u Euharistiji vodi putom služenja, dijeljenja i darivanja – istaknuo je papa Franjo u propovijedi na svetoj misi Tijelova slavljenoj u rimskoj bazilici svetoga Ivana Lateranskoga, potičući vjernike da slijede i slušaju Isusa učeći vrijednost solidarnosti. Nakon svete mise uslijedila je euharistijska procesija do bazilike Svete Marije Velike gdje je Papa udijelio euharistijski blagoslov.
O nasljedovanju, zajedništvu, dijeljenju (solidarnosti) Sveti je Otac govorio u propovijedi komentirajući ulomak iz Lukina evanđelja o čudesnom umnažanju kruha i ribe. Govoreći o mnoštvu naroda koje slijedi Isusa, istaknuo je da slušati Isusa znači život pretvoriti u dar. Mi smo mnoštvo o kojem govori evanđelje, i mi nastojimo slijediti Isusa da ga slušamo, da po Euharistiji stupimo u zajedništvo s njim, da Ga pratimo i da On nas prati. Mnoštvo o kojem govori Luka sluša Isusa jer na novi način govori i djeluje, s istinom i autoritetom onoga koji je objava Lica Božjega – Ljubavi. Pitajmo se: kako ja slijedim Isusa? U otajstvu Euharistije Isus govori u tišini i svaki put nas podsjeća kako nasljedovanje Njega znači izlaziti iz sebe, a ne posvajati vlastiti život, nego darivati ga Njemu i drugima – ustvrdio je papa Franjo.

Isus veli učenicima da nahrane mnoštvo, koje se, slijedeći njega, u sumrak našlo pod vedrim nebom daleko od naselja. Prema apostolima, unatoč potrebi mnoštva, rješenje je sasvim drugačije. Svatko neka misli o sebi: raspustiti dakle mnoštvo. Koliko smo puta i mi kršćani u takvoj napasti! Ne brinemo se za potrebe drugih: otpuštamo ih pobožnim riječima: Neka ti Bog bude na pomoći! Ili s isto tako pobožnom željom: ‘Sretno … ako se više ne vidimo’…

Isus predlaže drukčije rješenje iznenađujući učenike: Nahranite ih vi, premda je bilo samo pet kruhova i dvije ribe. I to se ostvarilo, bio je to je trenutak istinskog zajedništva, o čemu govori papa Franjo. Večeras smo i mi – rekao je Papa – za stolom Gospodnjim, za stolom Euharistije, u kojoj On još jednom dariva svoje tijelo, uprisutnjuje jedincatu žrtvu Križa. Slušanjem njegove riječi i hranidbom njegovim tijelom i krvlju, po Njemu se iz mnoštva pretvaramo u zajednicu, iz anonimnosti u zajedništvo – ustvrdio je Sveti Otac.

Euharistija je – nastavio je Papa – sakrament zajedništva, koji nas izvodi iz individualizma da zajedno u vjeri nasljedujemo Njega. Stoga bi se svi pred Gospodinom morali upitati: kako živim Euharistiju? Živim li je anonimno ili kao istinsko zajedništvo s Gospodinom i s braćom i sestrama koji su sa mnom za istim stolom. Kakva su naša euharistijska slavlja? – potaknuo je Papa.
Na upit odakle umnažanje kruha? Papa je potaknuo da se odgovor otkrije u Isusovu pozivu učenicima: dajte im vi jesti… dati, dijeliti: to nam veli da je u Crkvi, ali i u civilnom društvu, ključna riječ, koje se ne trebamo bojati, solidarnost, odnosno staviti Bogu na raspolaganje ono što imamo, svoje skromne mogućnosti, jer naš život jedino u dijeljenju, u daru, biva plodan, donijet će plod: svjetovni duh nerado sluša riječ solidarnost – ustvrdio je Sveti Otac.

Zaključujući, papa Franjo nam ponovno veli kako nam, još jednom, Gospodin daje kruh koji je njegovo tijelo, On biva darom. I mi kušamo Božju solidarnost s čovjekom, ta se solidarnost nikad ne iscrpljuje, ne prestaje nas iznenađivati. Bog nam biva blizak, u žrtvi Križa se ponižava ulazeći u tamu smrti da nam da svoj život, koji pobjeđuje zlo, sebičnost i smrt – istaknuo je Papa dodajući:
U Euharistiji nas vodi putom služenja, dijeljenja, darivanja, a ono malo što imamo ako se dijeli, biva bogatstvo, jer Božja moć, moć ljubavi, ulazi u naše siromaštvo i preobražava ga. Papa je potaknuo vjernike da se propituju: prepuštamo li se da nas On, zahvaljujući klanjanju euharistijskom Kristu, preobrazi, prepuštamo li Gospodinu koji nam se driva da nas vodi kako bismo izišli iz svojih uskih ograda i da se ne bojimo darivati, dijeliti i ljubiti Njega i drugoga. (rv/bitno.net)