Tijekom sinoćnjeg razgovora s novinarima na povratku s apostolskog pohoda Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji, poglavar Katoličke Crkve osvrnuo se na rad Povjerenstva za đakonat žena.

Papa je, odgovarajući na pitanje novinara i primjedbu kako Bugarska pravoslavna Crkva ima đakonise, poručio kako Povjerenstvo nastavlja svoj rad te da još nije došlo do konsenzusa, prenosi Catholic News Agency.

“Postoji način na koji možemo zamisliti ženski đakonat, drugačiji od muškog đakonata”, istaknuo je Sveti Otac.

“U biti, nije sigurno da se radilo o istom obliku ređenja, s istom svrhom kao kod ređenja muškaraca. Neki tvrde da postoji sumnja, stoga krenimo i proučimo to.”

Povjerenstvo za đakonat žena započelo je s radom u studenom 2016. s ciljem istraživanja o statusu i funkciji đakonisa u prvim vremenima Crkve. Komisijom koju čine po šest muškaraca i žena predsjeda prefekt Kongregacije za nauk vjere, kardinal Luis Ladaria.

Tijekom intervjua papa Franjo poručio je da su neki članovi Povjerenstva zaključili kako je povijesno ženski đakonat bio drugačiji od muškog, osobito u pogledu sakramentalnog ređenja.

“Na primjer, do sada pronađene formule za ‘ređenje’ đakonisa, prema Komisiji, nisu iste poput onih za ređenje muških đakona te su sličnije onome što bi danas bio blagoslov opatice.”

Drugi, prema Papinim riječima, smatraju kako je postojala posebna “formula za ženski đakonat”, no kako nije jasno je li se radilo o sakramentalnom ređenju ili ne.

Sveti je Otac potom objasnio kako su u prošlosti đakonise služile i pomagale kod krštenja žena koje se u prvim vremenima vršilo uranjanjem ili kao pomoć biskupu pri ispitivanju slučajeva obiteljskog nasilja.

*Pročitajte više: Papa o kanonizaciji kardinala Stepinca: ‘On je blažen, može mu se moliti, ali do svetosti moramo izučiti neke povijesne točke’

Tino Krvavica | Bitno.net