Foto: Vatican Radio

Prijetnja postoji i to je ono što saznajem iz razgovora koje vodim s našim talijanskim kolegama i sa strancima – otkriva Domenico Giani, zapovjednik Vatikanske garde u intervjuu koji će biti objavljen u ovomjesečnom broju lista Polizia moderna. “No, jedna je stvar postojanje prijetnje, a sasvim druga, pomno planiranje napada. Za sada mogu kazati da nam nije poznato ikakvo planiranje napada na Vatikan ili na Svetog Oca”, rekao je Giani.

Razina pozornosti – kaže Giani – stalno je visoka i primjerena okolnostima. Nije tu riječ samo o prijetnjama samozvane Islamske države, nego i rizik od samostalnih i pojedinačnih akcija, koje su zbog svoje nepredvidljivosti još opasnije. Mislim tu prije svega na fanatike, na mentalno poremećene, na lažljivce ili jednostavno rečeno na osobe koje bi se na takav čin mogle odlučiti radi medijske popularnosti, koju bi mogle pobuditi.

Komentirajući ponašanje pape Franje, kada je riječ o ovim prijetnjama i opasnostima, Zapovjednik je Vatikanske garde kazao:

Sveti Otac je potpuno svjestan opasne situacije koja mu prijeti, no on je više zabrinut za vjernike. On ne razmišlja o tome da napusti svoj uobičajeni način ophođenja prema vjernicima, koji se zasniva na bliskosti i izravnom susretu sa što većim brojem vjernika. Još je u njemu onaj svećenik koji ne želi izgubiti dodir sa svojim stadom. Stoga je na nama koji smo u osiguranju, da se prilagodimo njemu, a ne obrnuto. Trebamo sve učiniti kako bi on nastavio obavljati svoju službu, onako kako to želi i vjeruje.

Gospodin Giani je u svom intervjuu rekao i to da Vatikanska služba sigurnosti surađuje i sa službama islamskih zemalja, odakle – kako sam priznaje – osim dragocjenih informacija, dobiva poruke potpore i divljenja prema Svetom Ocu. Mogu kazati – nastavio je – da u svijetu Islama na Svetog Oca danas gledaju kao na najutjecajniji moralni autoritet u svijetu te da to gledište dijele – kako vjerske tako i građanske vlasti – kazao je Domenico Giani.

RV | Bitno.net