papa F

Papa je podsjetio na “skrivene kršćane” koji su očuvali vjeru i kada su svi svećenici i misionari bili istjerani iz zemlje. Njih je i misionarsku aktivnost nazvao “dvama stupovima katoličke povijesti u Japanu”. Skriveni su kršćani – premda ih je bilo malo, održali vjeru jer su njegovali osobni odnos s Isusom, na temelju snažnog molitvenog života i zauzimanja za dobro zajednice. To je pouka za misionarsku plodnost današnje Crkve – objasnio je Papa.

Po krštenju smo pozvani biti evangelizirajuća zajednica – čak i ako to samo znači otvoriti vrata našega doma i zakoračiti u naše susjedstvo. Premda je katolička zajednica u Japanu malena, vrlo je cijenjena zbog društvenih doprinosa, koji su proizašli iz njezina kršćanskog identiteta – istaknuo je Sveti Otac, pohvalivši zauzimanje Crkve u Japanu na karitativnom području te inicijativama u korist mira.

Dijalog između Crkve i društva je važan jer otvara nove prostore za naviještanje evanđelja. “Nemojmo se nikada sramiti propovijedati evanđelje i svjedočiti Krista svojim dobrim djelima” – poručio je Papa.

Sveti je Otac nadalje potaknuo na skrb za ljudsku i duhovnu formaciju svećenika, podršku redovnika i redovnica te istaknuo da svjedočanstvo bratstva i zajedništva između biskupa i njegovih svećenika pomaže mladićima da lakše razluče i odgovore na svećenički poziv.

Japanski skriveni kršćani nas podsjećaju da rad evangelizacije zahtjeva puno i aktivno sudjelovanje laika – nastavio je papa Franjo. Njihovo je poslanje dvostruko: uključiti se u život župe i mjesne Crkve te prožeti društvo svojim kršćanskim svjedočanstvom. To se poslanje – smatra Papa – prvotno ostvaruje u obitelji. Stoga je Sveti Otac na kraju potaknuo japanske biskupe da u laicima probude duboko shvaćanje njihova poziva i ponude im konkretnu podršku i vodstvo.

RV | Bitno.net