Crkva

Crkva će uskoro imati 95 novih blaženika, svećenika, redovnika i laika ubijenih iz mržnje prema vjeri 1936. tijekom građanskog rata u Španjolskoj. Četiri su pak osobe priznate slugama Božjim. Papa je Franjo ovlastio Zbor za proglašenje svetih da objavi dekrete o priznavanju mučeništva i herojskih krjeposti.

Tijekom građanskog rata u Španjolskoj (1936. – 1939.) bilo je najmanje deset tisuća mučenika: svećenika, redovnika, sjemeništaraca i laika barbarski ubijenih u valu protukršćanskog nasilja. Među novim blaženicima je Crisanto sa 67 drugova, među njima i dva laika, mala braća Djevice Marije.

Uzalud su subraća uvjeravala Crisanta da se skloni: „Zakleo sam se – rekao je Crisanto dva dana prije preminuća – neću bježati makar došli da me ubiju. A ako me ubiju, to će učiniti jer sam redovnik i vršim svoju dužnost. Ako se to dogodi, bit ću sretan! Ubili su ga s osam hitaca i samokresa.

Među ubijenim maristima nisu bili samo redovnici nego i mnogi laici: kuhari, drvodjelje, zidari i jednostavni vjernici koji su umrli ne želeći nijekati svoju vjeru. Mržnja nije mimoilazila ni žene: među ostalima su časna sestra Clementina Arambarri Fuente s tri družice, sve su okrutno ubijene. ‘Ja sam Božja’, bilo je životno geslo sestre Clementine. (rv/bitno.net)