PAPA FRANJO

Čovjek ne stari zbog godina nego zbog grijeha – zato je Marija uvijek mlada

Marija je vazda mlada jer grijeh nikad nije uzrokovao starenje, a njezina je tajna Riječ Božja – istaknuo je papa Franjo za vrijeme jučerašnjeg podnevnog nagovora prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra u Vatikanu. Papa je u nagovoru promišljao o jučerašnjoj svetkovini Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, te je polazeći od Evanđelja po Luki nastojao vjernicima približiti smisao i sadržaj te dogme.

Arkanđeo Gabrijel Mariju pozdravlja riječima „milosti puna“, otkrivajući tako njezino novo ime koje joj je dao Bog, a i mi je tako oslovljavamo svaki put kada molimo Zdravomariju – rekao je Sveti Otac te nastavio – „Milosti puna“ znači da je Marija ispunjena Božjom prisutnošću tako da u njoj nema mjesta za grijeh. To je izvanredno jer je čitavi svijet zaražen zlom. Svatko od nas u sebi može pronaći mračnu stranu, pa i najveći su sveci bili grješnici. Zlo je napalo i obilježilo čitavu stvarnost, sve osim Marije koja je „vazda zelena oaza“. Svojim je „da“ potpuno prihvatila Boga koji je došao u svijet i tako započeo novu povijest – napomenuo je Papa.

Svaki put kada Mariju oslovljavamo kao „milosti puna“, u izvjesnom joj smislu dajemo najveći mogući kompliment – istaknuo je papa Franjo – Zapravo, priznajemo da je vazda mlada jer nikad nije ostarjela zbog grijeha. Postoji samo jedna stvar zbog koje se uistinu stari, iznutra: ne zbog dobi, nego poradi grijeha. Grijeh nas čini starima jer stvrdnjava, zatvara srce, otežava ga, dovodeći do uvenuća. U Mariji pak nema grijeha. Ona je uvijek mlada jer je „mlađa od grijeha, najmlađa među svim ljudima“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je potom napomenuo da Crkva danas Mariju oslovljava riječima „tota pulchra – sva lijepa“. Kao što njezina mladost ne poznaje starosti, tako se i njezina ljepota ne sastoji ni u kakvoj vanjštini. Ona koja je „milosti puna“ nije se isticala na izvana, nego je ponizno živjela u Nazaretu. Ona je živjela lijepim životom jer joj je bilo uobičajeno slušati Boga i provoditi vrijeme s Njim – napomenuo je papa Franjo.

Sveti je Otac ponovno usmjerio pozornost na današnji evanđeoski odlomak, rekavši da postoje mnoge slike na kojima se mogu vidjeti Marija i anđeo, a u svojim rukama Marija drži malenu knjigu, odnosno Sveto pismo. Upravo je Riječ Božja bila njezina tajna – objasnio je Papa te nastavio – bliska njezinu srcu ta je Riječ postala potom tijelom u njezinu krilu. Ostajući s Bogom, razgovarajući s Njim u svakoj prilici, Marija je učinila svoj život lijepim. Život ne čini lijepim prolazni privid, nego srce koje je usredotočeno na Boga. Usmjerimo danas s radošću svoj pogled prema „milosti punoj“. Zamolimo je da nam pomogne ostati mladima, reći „ne“ grijehu i živjeti lijepim životom, govoreći „da“ Bogu – kazao je na kraju nagovora papa Franjo.

Objavljeno: 9. prosinca 2017.

Možda vam se svidi