Dokument, koji prikuplja ishode sinoda o obitelji 2014. i 2015. godine, podijeljen je u devet poglavlja u kojima opširno govori o obitelji u svjetlu Božjega nauma, o izazovima za obitelji danas, obiteljskome zvanju i bračnoj ljubavi.

Tako u 8. poglavlju, naziva ‘Pratiti, razlučivati i integrirati krhkosti‘,  papa Franjo piše o dva temelja: s jedne strane nauk o sakramentalnom braku, a s druge strane potreba milosrdne integracije „krhkosti“ mnogih vjernika. Također navodi kako na pastire spada „promicanje kršćanskoga braka“ i „pastoralno razlučivanje situacija tolikih ljudi koji više ne žive tu stvarnost“.

U 6. poglavlju ‘Neke pastoralne perspektive‘ Sveti Otac progovara i o homoseksualnim zajednicama i mješovitim brakovima. S obzirom na osobe s homoseksualnim sklonostima, osuđuje se svaka „nepravedna diskriminacija“ i nasilje protiv njih, napominjući istovremeno da nije moguća ni „daleka analogija“ istospolnih zajednica s brakom i obitelji. Što se tiče mješovitih brakova, istaknuto je kako zajedničko primanje euharistije u miješanom braku katolika i nekatoličkog kršćanina „ne može biti doli iznimno“.

S obzirom da cjeloviti tekst pobudnice još neko vrijeme neće biti objavljen na hrvatskom jeziku, Bitno.net za vas je pripremio ekskluzivni sažetak koji možete pročitati OVDJE.

Za one koji žele pogledati cjelovit tekst ‘Amoris Laetitia’ na jednom od svjetskih jezika, preporučamo sljedeće linkove:

  1. Talijanski jezik
  2. Engleski jezik
  3. Njemački jezik 
  4. Francuski jezik

Tino Krvavica | Bitno.net