Poglavar Katoličke Crkve, Sveti Otac Franjo, danas započinje svoj petodnevni posjet Kolumbiji u kojoj će boraviti do ponedjeljka 11. rujna.

Tom prilikom Papa će posjetiti četiri grada, među njima i glavni grad Bogotu iz koje će potom ići u jednodnevne posjete gradovima Villavicenciju, Medellinu i Cartageni. Papa Franjo tom će se prilikom, među ostalim, susresti i s političkim i crkvenim vođama, ali i sa skupinama žrtava, obiteljima, osobama s invaliditetom, siromašnim ljudima i bivšim gerilcima.

U sva četiri grada Sveti će Otac predvoditi misno slavlje.

Tijekom posjeta najavljen je i nastup glazbenika i poznatih osoba pred rimskim Prvosvećenikom, a među njima bit će i neuobičajena časna sestra koja se u slobodno vrijeme bavi rap glazbom.

“Odlična stvar kod rapa je njegova pamtljivost, a kada sadrži i dubinu istine, poput Krista, onda ostavlja još jači dojam”, izjavila je sestra Maria Valentina za agenciju AFP.

Iako je zahvaljujući naizgled nespojivoj kombinaciji spomenutog muzičkog izričaja s religijskim životnim pozivom postala poznata, njene ambicije i dalje su jednake.

“Moj cilj kao glazbenice je da budem dobra redovnica, a stvaranje glazbe je na drugom mjestu.”

“Više mi je stalo da se ljudi zaljube u Isusa nego u moj glas”, zaključila je sestra Maria Valentina.

Posjet pape Franje Kolumbiji, osim duhovnog aspekta nosi sa sobom i širu, mirotvornu poruku. Naime, ova južnoamerička zemlja ranjena je 52-godišnjim sukobom između vladinih snaga i pobunjeničke skupine FARC. U tom razdoblju poginulo je više od 260 tisuća ljudi, dok je 60 tisuća nestalo, a 7 milijuna raseljeno.

U rujnu prošle godine, nakon godina krvavog sukoba, napokon je potpisan mirovni sporazum između dviju zaraćenih strana. Premda je isti s 50.2% glasova protiv odbačen na referendumu u listopadu 2016, kolumbijska Vlada i pobunjenici potpisali su izmijenjeni sporazum kojeg su ratificirala oba doma tamošnjeg Kongresa, 29. i 30. studenog.

Tino Krvavica | Bitno.net