Prilikom potpisivanja sporazuma, vođa FARC-a Rodrigo Jimenez, izjavio je kako iskreno moli „sve žrtve sukoba za oprost“.

Predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos izjavio je kako će papa Franjo posjetiti tu južnoameričku zemlju u prvom kvartalu iduće godine, javlja YahooNews.

Prema navodima istog medija, papa Franjo navodno je obećao kako će u slučaju potpisivanju mirovnog sporazuma između kolumbijske vlade i Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC), posjetiti tu zemlju.

Povijesni sporazum koji bi trebao okončati 52-godišnji sukob, za vrijeme kojeg je više od 267 tisuća ljudi izgubilo život, potpisan je u ponedjeljak, a konačnu odluku o prihvaćanju ili odbacivanju teksta sporazuma donijet će građani Kolumbije na referendumu koji će se održati u nedjelju.

Prilikom potpisivanja sporazuma, vođa FARC-a Rodrigo Jimenez, izjavio je kako iskreno moli „sve žrtve sukoba za oprost“.

Potpisivanju je nazočio i vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin.

Kako javlja Radio Vatikan, Kardinal se nada da će potpisivanje sporazuma „olakšati patnje tolikih ljudi, zaustaviti mržnju i promijeniti tijek povijesti kako bi se izgradila bolja budućnost sa snažnim i pravednim institucijama“.

Parolin se osvrnuo i na važnost vjerskih institucija za postizanje mira u Kolumbiji.

„Religije vode do slušanja, razumijevanja i prepoznavanja razloga za drugog i njegove vrijednosti“, rekao je, pritom nadodavši: „Vjera se protivi povredi dostojanstva osobe jer to uzrokuje kidanje društvenog tkiva i nije protivna sekularizmu, shvaćenog kao poštivanje različitih područja nadležnosti koje pripadaju građanskoj i duhovnoj stvarnosti.“

“Katolička Crkva na poseban način promiče mirni suživot u skladu s duhovnom tradicijom kolumbijskog naroda. Crkva nudi polaznu točku kako bi pojedinci i zajednice mogli pronaći i rasvijetliti opće dobro”, zaključio je kardinal.

Tino Krvavica | Bitno.net