Petnaestogodišnji časni sluga Božji Carlo Acutis, talijanski tinejdžer koji je bio zaljubljen u euharistiju i programiranje, bit će proglašen blaženim 10. listopada u Asizu.

“Radost koju smo dugo iščekivali napokon ima datum”, napisao je jučer nadbiskup Asiza Domenico Sorrentino u priopćenju, prenosi CNA.

Vijest o proglašenju blaženim objavljena je u tjednu kada se slavi blagdan Tijelova, primjetio je nadbiskup.

“Mladi Carlo isticao se svojom ljubavi prema Euharistiji, koja je bila njegov autoput u raj.”

Beatifikacija će se odviti u bazilici sv. Franje u 16 sati, a predvodit će ju kardinal Angelo Becciu, prefekt Kongregacije za kauze svetaca.

Tko je bio Carlo Acutis

Carlo Acutis je 2006., u dobi od 15 godina, preminuo od leukemije na glasu svetosti.

Bio je veliki zaljubljenik u računala i Isusa u Presvetom oltarskom sakramentu. Te dvije ljubavi spojio je izradom kataloga euharistijskih čuda diljem svijeta koji je vodio na svojoj mrežnoj-stranici.

Nakon smrti objavljena je i knjiga o njegovu životu pod nazivom “Euharistija – moja autocesta za nebo”.

Kolika je bila njegova ljubav prema Presvetom očituje se u rečenici koju je jednom zapisao: “Što više primamo euharistiju, to postajemo sličniji Isusu, kako bi na ovoj Zemlji već imali predokus neba.”

Gotovo svakog dana sudjelovao je na misi, molio krunicu, klanjao se pred Presvetim, a nekoliko dana prije smrti svoj je život posvetio Gospodinu za Crkvu i papu.

Premda je živio intenzivnim duhovnim životom, radosno je proživljavao mladost, što je utjecalo na sve njegove vršnjake. Njegovo hrabro suočavanje s leukemijom mnoge je uvjerilo kako u njemu ima nešto posebno. Kad bi ga liječnik pitao kako se osjeća, odgovarao bi: “Ima ljudi koji puno više trpe od mene!”

Svojoj majci je pak govorio: „Mama, nemoj se bojati, jer je Isusovim utjelovljenjem život pobijedio smrt. Nema potrebe bježati od smrti, jer nas u vječnom životu očekuje nešto posebno. Naš cilj mora biti beskonačan, a ne konačan. Naša domovina je beskrajna. Nebo nas je oduvijek čekalo.“

*Pročitajte više: Savjeti 15-godišnjeg budućeg sveca – 8 ‘posebnih tajni’ za one koji žele brzo dostići svetost