Sastanak s Papom također je dao priliku belgijskom episkopatu da istakne nekoliko svojih nastojanja za „jačanje i diverzifikaciju naših kršćanskih institucija“, rekao je biskup. Govorili su o „raznolikosti službi, mogućnosti da muškarci i žene budu lektori, akoliti i katehete, kao i o mogućnosti da zarede žene za đakone“, rekao je Delville.

Druga točka je pratnja svećenika, đakona i pastoralnih radnika i radnica kroz poseban vikarijat, kakav već postoji u biskupiji Liège. „S psihološkog i sociološkog gledišta to omogućuje rješavanje problema svećenika, bilo da se radi o prezaposlenosti, sukobima, bolesti ili starosti, tako da služba svećenika ne opterećuje nečija pleća, nego da se živi u dobrobiti“, precizirao je biskup Liègea. Nisu zanemarena ni osjetljiva pitanja poput ređenja oženjenih muškaraca, govori on.

– Pročitajte više: Hrvoje Juko o rezerviranosti svetog reda za muškarce: Učenje očuvano stalnom i univerzalnom tradicijom Crkve

Jedanaestorica belgijskih biskupa su u četvrtak, 24. studenoga, slavili misu u crkvi zavoda Campo Santo Teutonico u Vatikanu, a svoj su posjet ad limina završili dan kasnije, u petak 25. studenog, susretom s papom Franjom. Potaknuo ih je na bliskost s njihovom braćom i sestrama, vjernicima i sa svim marginaliziranima. Delville, biskup Liègea, osvrnuo se na tjedan susreta i razmjena mišljenja i riječi s Rimskom kurijom: Belgijski biskupi bili su vidno zadovoljni svojim posjetom Svetoj Stolici i susretima s raznim odjelima Kurije i s Papom. Atmosfera je bila puno opuštenija u odnosu na posjet 2010. godine, u kojem su dominirali slučajevi seksualnog zlostavljanja djece. Mogli su podijeliti svoja iskustva s ovog područja, ali i iskustva o terminalnoj skrbi za bolesne u zemlji u kojoj je eutanazija legalizirana već 20 godina. Mogli su i pokazati koliko suradnja Katoličke Crkve i države može biti korisna.

Rasprave o sinodalnosti

Jean-Pierre Delville, biskup Liègea, posebno cijeni razgovor koji su članovi Belgijske biskupske konferencije vodili s kardinalom Mariom Grechom, glavnim tajnikom Sinode, o konzultacijama održanim posljednjih mjeseci u svjetlu svjetske Sinode o sinodalnosti. Posebno je zadovoljan prilikom da vidi sinergiju između prijedloga prikupljenih od Božjeg naroda i onih iz Dokumenta kontinentalne faze, rekao je biskup: „Više kontakata sa svećenicima, više osjećaja prihvaćanja u našim Crkvama, više kontakata s ljudima na rubu društva” sličnosti su koje je istaknuo biskup Liègea u razgovoru za Vatican News.

Isto vrijedi i za slučajeve seksualnog zlostavljanja: „Vidjeli smo u Belgiji da smo uspjeli de facto riješiti ovo pitanje te smo, zahvaljujući potpori države, mogli posvetiti jasnu pozornost žrtvama“, objasnio je Delville, koji promiče suradnju između Crkve i belgijskih vlasti, posebice kroz parlamentarni istražni odbor i njegovo praćenje, poput Sporazuma za preživjele koji im je omogućio kompenzaciju.

Na taj način Crkva u Belgiji može pridonijeti svojim bogatim iskustvom u nekoliko područja, što će zasigurno biti od koristi i drugim biskupskim konferencijama u kontekstu Sinode o sinodalnosti, zaključio je biskup Liègea.