Austrijski biskupi završili su u petak 16. prosinca svoj pohod apostolskim pragovima (ad limina apostolorum) dvosatnom privatnom audijencijom kod pape Franje, izvještava Vatican News.

Nadbiskup Franz Lackner i kardinal Christoph Schönborn novinarima su nakon susret istaknuli da je bila riječ o izrazito pastoralnim pitanjima.

Za posjet austrijskih biskupa papi Franji bio je određen jedan sat, a na kraju su bila dva. Predsjedavajući Austrijske biskupske konferencije nadbiskup Lackner govorio je o „dirljivom susretu“, uključujući i razgovore o užasima rata u Ukrajini. Kardinal Schönborn dodao je: „S jedne strane, bilo je riječi o ozbiljnosti situacije u svijetu, prije svega rata u Ukrajini. To ga je duboko dirnulo i o tome smo dobro razgovarali. No, s druge strane i to samopouzdanje kojim zrači. Ne bojte se. Budite bliski ljudima“.

Prema kardinalovu dojmu, „klima ne samo slušanja, nego i povjerenja“ na djelu je i u Kuriji: „Naišli smo na otvorenost, srdačnost i spremnost na istinsku razmjenu kakvu nikad prije nisam upoznao u ovom obliku. I to je sigurno, rekao bih, Franjin učinak“.

Mnoge brige Katoličke Crkve u Austriji, također u kontekstu svjetske Sinode, slične su zabrinutostima i njemačkih susjeda, čiji su biskupi svoj ad limina imali u studenom. No, teme o kojima se posebno žustro raspravlja, poput ženskog đakonata ili blagoslova homoseksualnih osoba, u Austriji ne doživljavaju isti stupanj emocionalizacije. „Mi smo Austrijanci“, sa smiješkom je objasnio medijima kardinal Schönborn. Nadbiskup Lackner potvrdio je da su biskupi te i slične brige također iznijeli Kuriji i Papi jer zaokupljaju i vjernike u Austriji. „Papa uvijek na sva pitanja odgovara vrlo, vrlo pastoralno. Treba se okrenuti ljudima, ne smijemo praviti razlike. A biskupi trebaju biti prije svega pastiri“.

U Vatikanu je 16 članova Austrijske biskupske konferencije nastupilo s velikim jedinstvom. Prema ocjeni kardinala Schönborna, to je prepoznato i u Kuriji. „Jedinstvo je, mislim, imalo pozitivan učinak jer je stvarno. Ali to nije borbeno jedinstvo, nego zajednička briga i zajedničko slušanje i promatranje. I Papa nas je puno ohrabrio – budite pastiri! Budite uz narod“.

Papa je potaknuo austrijske biskupe da idu naprijed u sinodalnom procesu i pažljivo slušaju što je Božja volja. Kardinal Schönborn se također osvrnuo na aktualnu Sinodu, globalni proces reforme Katoličke Crkve. Put se stvara „hodom“, objasnio je bečki nadbiskup. „I mislim da je ono na što nas Papa potiče i što već počinjemo doživljavati: camminare (hodati zajedno, ići naprijed). I slušati. Na kraju se uvijek svodi na pitanje: Što je Božja volja? Uvijek u molitvi Gospodnjoj molimo ‘Budi volja tvoja’. Što to znači danas, u promjenjivoj situaciji, u brojnim dramama našeg vremena, ekološkoj i klimatskoj krizi, socijalnoj krizi, ratovima i društvu koje se i demografski enormno mijenja? Pitanje izbjeglica, pitanje migracija… Sva ta pitanja zahtijevaju puno razmjene, puno gledanja, ali prije svega duh povjerenja. A Franjo odiše tim duhom“.

Na kraju su austrijski biskupi Papi otpjevali rođendansku pjesmu u dva glasa uz „Guten Glück und viel Segen“ te mu darovali bečku Sacher tortu. Papa Franjo, naime, u subotu 17. prosinca slavi 86. rođendan.