arturo sosa novi isusovački poglavar družbe isusove novi poglavar isusovaca

Treba naviještati Evanđelje na novi način, osobito tamo gdje je potrebno, te promicati pomirbu u svijetu koji živi duboke rane! Pater Arturo Sosa nije govorio o programu upravljanja Družbom Isusovom već o ključnim odrednicama za poslanje isusovaca. Venezuelski je isusovac podsjetio na svoj dugogodišnji i plodan odnos sa sadašnjim papom Franjom, ističući da se s njim lako i učinkovito komunicira. Podsjetio je da 36. opća kongregacija nastavlja rad za odabir uprave koja će mu pomagati u vođenju Družbe.

Odgovarajući na upite, pater Sosa je istaknuo da je isusovcima i nadalje najglavnije služiti vjeri te intelektualna formacija, a potom je naglasio prinos pomirbi koji sinovi svetoga Ignacija mogu ponuditi u ranjenim krajevima svijeta. Pomirenje između svih na razne načine! U svim se krajevima svijeta osjeća pukotina, duboka rana, koja dijeli i osjeća se pred teškim nevoljama. Ona nas poziva na pomirbu, a vrlo je veliki izazov za nas koji, kao Družba Isusova, možemo bar malo pridonijeti pomirbi između ljudi, a to je ujedno izmirenje s Bogom i sa stvorenim.

Govoreći o stanju u Venezueli, pater Sosa je istaknuo želju naroda da živi u miru. Istaknuo je pak kako je državni monopol nad naftom najveća prepreka za razvoj istinske demokracije. Govoreći pak o Kini, ustvrdio je da je isusovačka nazočnost u Kini istinsko svjedočanstvo, osobito u obrazovanju.

Odgovarajući na upite o njemu samom, rekao je kako se osjeća spreman za novu dužnost, te da osjeća potporu svoje subraće i osobito Gospodina Boga. Družba Isusova je Božja, Bog joj neće uskratiti svoju potporu – kazao je dodajući kako ne želi da ga nazivaju „crnim papom“, jer isusovci trebaju služiti papi i biskupima. Rekao je da se od malih nogu zaljubio u Družbu Isusovu, te da ga je osobito privlačila ignacijevska duhovnost.

Unatoč odreknuću posljednjih generala Družbe Isusove, imenovanje ostaje doživotno. Vrhovni se poglavar ipak može zahvaliti na službi kada, poput pape Benedikta XVI., osjeti da ga snage izdaju. Istaknuo je da je i za isusovce vrlo važan Papin poticaj da budu „Crkva u izlasku“. Pater Sosa je na kraju naglasio važnost odnosa između komunikacije i evangelizacije, rekavši da je taj odnos vrlo važan i za članove Družbe Isusove.

Radio Vatikan | Bitno.net