Argentinski aktivist za ljudska prava i dobitnik Nobelove nagrade za mir Adolfo Pérez Esquivel izjavio je u petak da novoizabrani papa Franjo “nije imao nikakve veze s vojnom diktaturom u Argentini” i time ga obranio od optužbi koje su se mogle čuti ovih dana.

“Bergoglio nije bio povezan s huntom, nije im bio blizak i ne treba ga optuživati za to”, rekao je za BBC argentinski Nobelovac, aktivist i umjetnik koji se istakao borbom za ljudska prava u vrijeme vojne diktature u Argentini od 1976. do 1983. za što je i dobio prestižnu nagradu. Esquivel tvrdi kako je “bilo svećenika koji su bili bliski hunti, ali Bergoglio nije bio među njima”.

Pojedini mediji u Argentini tvrdili su kako 1976. Bergoglio, koji je u to vrijeme bio provincijal Isusovačke provincije, nije učinio dovoljno kako bi izvukao dvojicu redovnika koje je otela vojna hunta, što je sam Papa u svojoj autobiografiji demantirao i rekao kako je apelirao kod vojnih vlasti za otete svećenike, ali bez uspjeha.

“Bio je optužen za to, ali osobno znam da je bilo puno biskupa koji su tražili oslobađanje zatvorenika i redovito su bili odbijani. Nema nikakve veze između Pape i diktature”, rekao je Esquivel.

G. A. | Bitno.net

Lajkajte facebook stranicu pape Franje: