Rusija: Prva uhićenja zbog propagiranja homoseksualnosti, Courage

Isti dan kad je poljski svećenik Krzystof Charamsa, inače suradnik Kongregacije za nauk vjere, imao svoj skandalozni istup u kojem je svijetu otkrio svoju homoseksualnost te pozvao Crkvu na promjenu Nauka, održana je konferencija „Živjeti istinu u ljubavi“ u organizaciji katoličke udruge za pastoral osoba s homoseksualnim sklonostima Courage.

Konferencija, koja je zbog spomenutog istupa prošla ispod radara brojnih medija, uključujući katoličke, održana je na rimskom sveučilištu Angelicum u suorganizaciji s Napa institutom i Ignatius Pressom. Sudionici konferencije pozvali su osobe koje će nazočiti Sinodi o obitelji na obranu crkvenog učenja o spolnosti, naglašavajući vrlinu čednosti koja uključuje sve, osobito razvedene i ponovo oženjene.

„Bojim se da se čednost ne spominje dovoljno na Sinodi“, rekla je Rilene Simpson, glasnogovornica udruge Courage te nadodala kako osobama s homoseksualnim sklonostima treba „crkvena potpora“.

Simpson je također istaknula kako je čednost „prekrasna, prekrasna vrlina, milost od Boga, put kako postati bliži s Njim“.

Jedan od sudionika, David Prosen, terapeut sa Sveučilišta Steubenville koji je održao predavanje na temu ‘Ja nisam gay… ja sam David’ (predavanje je napravljeno na temu istoimenog članka kojeg smo objavili i na Bitno.net), izjavio je kako se nada da će sinodalni oci moći vidjeti istinu, a ne popustiti pred lažima.

„Postoji duboka radost i mir u življenju čednog života“, zaključio je.

Na konferenciji su uz brojne stručnjake s različitih znanstvenih polja sudjelovali i kardinali Robert Sarah te George Pell. Pell je istaknuo kako je Crkva „dužna“ pomoći osobama koje osjećaju homoseksualnu privlačnost, naglasivši kako ona to i čini preko župnih zajednica i organizacija poput spomenutog Couragea te Christian families.

Rim je tako, samo par dana uoči Sinode o obitelji bio svjedok dvama dijametralno suprotnim pogledima na katolički odnos prema homoseksualnosti. Dok se monsinjor Krzystof Charamsa odlučio „obračunati“ s Crkvom tražeći od nje da mijenja Nauk, veći broj muških i ženskih osoba s homoseksualnim sklonostima pružio je potporu Nauku Crkve davši svjedočanstvo vlastitog života kao primjer ostalim katolicima koji prolaze kroz slične teškoće.

Tino Krvavica | Bitno.net